Ulvedemonstranter ba Helgesen snu

DEMONSTRASJON: Ulvemotstandere protesterer mot regjeringen. Ulvemotstandere fra flere steder i Hedmark deltar onsdag på en protestaksjon mot regjeringens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i ulvesonen. Miljøminister Vidar Helgesen møter demonstrantene ved sitt departement i Oslo.

DEMONSTRASJON: Ulvemotstandere protesterer mot regjeringen. Ulvemotstandere fra flere steder i Hedmark deltar onsdag på en protestaksjon mot regjeringens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i ulvesonen. Miljøminister Vidar Helgesen møter demonstrantene ved sitt departement i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå går det på livskvaliteten løs, vi krever at ulvevedtaket oppheves, sa tidligere lokalpolitiker for Høyre i Åmot kommune, Sissel Rustad, da hun og andre ulvedemonstranter møtte klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) onsdag.

DEL

Helgesen møtte onsdag ettermiddag representanter for de mange ulvedemonstrantene som hadde samlet seg til høylytt protest utenfor departementet. Sinnet er stort i Hedmark etter at Helgesen rett før jul sa nei til en planlagt lisensjakt på 32 ulver i ulvesonen der.

Representantene krevde at vedtaket ble opphevet under møtet, noe Helgesen avviste.

– Vedtaket ligger fast, men vi vil overvåke skadepotensialet og ha lav terskel for å ta ut ulvder det er skadepotensial, og selv om det ikke blir lisensjakt, kan det bli uttak, sa Helgesen.

Ser på løsninger

Helgesen dro rett videre til et møte om situasjonen med næringskomiteen på Stortinget. Han uttalte at de under møtet vil se på om det vil være muligheter for andre løsninger i fremtiden.

Han redegjorde også for vedtaket som ble gjort før jul, og hvorfor han hadde bedt Justisdepartementets lovavdeling gjøre vurderingen.

– Grunnen til at jeg ikke bare forholdt meg til mitt eget embetsverk, er fordi jeg vet det er sterke fronter og stor mistillit til miljøforvaltningen. Derfor var det viktig at vi gikk utenfor den, sa Helgesen.

Han sier lovavdelingen i Justisdepartementet har vurdert innspill både fra Miljødepartementet, Landbruksdepartementet og andre instanser.

– På livskvaliteten løs

Rundt 2.000 demonstranter hadde samlet seg utenfor departementet, og lyden av dem hørtes langt inn i møterommet.

Tidligere nestleder i Hedmark Høyre, Sissel Frang Rustad fra Åmot kommune, deltok under møtet med Helgesen, som var åpent for mediene. Hun meldte seg ut av Høyre i protest motulvevedtaket rett før jul.

– Vi er et ganske rolig folkeferd i Østerdalen og slår ikke på stortromma hver gang det skjer noe, men nå føler vi at dette går på livskvaliteten løs, uttalte Rustad.

Rustad fortalte at folk er redde for å sende ungene alene til skolebussen, og at de fireulveflokkene i området ødelegger for næringsgrunnlaget og arbeidsplasser i området.

– Nå er det så ampert, vi må få en forvaltning av ulv som vi kan leve med. Hvis vi ikke tar grep nå, så vil vi bo midt i en vernesone for ulv, og der kan vi ikke bo. Vi krever at vedtaket endres, sa Rustad.

Helgesen skulle opprinnelig møte demonstrantene utendørs, men dette ble stanset av sikkerhetshensyn. (©NTB) (©NTB)

Artikkeltags