«På sportet av ulven» er et tilbud til alle som er glade i å være ute i naturen og som ønsker å lære mer om ulven og dens levesett.

Spydspissen tilbyr en hel helg i ulvens rike. Da er Rendalen det rette stedet! Der er det mange av dem.

På sporet

Ulveopplevelsene starter allerede fredag kveld med oppmøte i tømmerhyttene til Spydspissen Villmarksopplevelser i Flendalen, nær Åkrestrømmen.

Her loves middag basert på kortreist, lokalproduserte råvarer. Her planlegges også sporingsturen dagen etter.

Lørdag morgen er det ut i skogen for å finne spor.

– Vi er ikke garantert å se ulv. Men vi kartlegger ferske spor, kanskje går vi på et dyr ulven har tatt dagen før, eller vi sporer tilbake for å se hva ulven spiste i går, forklarer Oddvar Olsen i Spydspissen Villmarksopplevelser.

Sporfinner og guide er Øyvind Fredriksson, bosatt i Rendalen. Han har mastergrad i økologi fra NMBU på Ås med hovedvekt på vilt- og adferdsbiologi og har jobbet innen offentlig naturforvaltning siden 2009.

Fredriksson vil blant annet fortelle om revir og søskenflokker, og han vil forklare og svare på spørsmål.

– Vi er opptatt av at folk skal få korrekt informasjon om ulven, at all informasjon er tuftet på forskning og fakta, sier Olsen.

Han vet ulvens berettigelse eller ikke i norsk fauna er kontroversielt og skaper hissige debatter, og ønsker at sporsafariene kan være en annen måte å lære om ulven på, og en annen måte å snakke om den på, blant annet rundt bålet i ulvens eget rike.

Opplevelsesbedriften er opptatt av at tilbudet skal gi mer forståelse av ulvens levesett og hvordan mennesket kan forholde seg til den.

Naturvernforbundet

Lørdagskvelden får deltakerne se en fotoutstilling av lokale naturfotografer, og bonde, forsker og professor Stein Bie, styremedlem i Naturvernforbundet i Hedmark, skal presentere deres EØS-finansierte prosjekt med vokterhunder fra Slovakia.

Store tapstall hos flere sauebønder, og vanskelighetene med å få erstatning når sau er tatt av blant annet jerv, som ofte graver ned byttedyret, tvinger fram nytenking om sauebeiting i utmark i rovdyrområder, ifølge Bie som mener det er nødvendig å hjelpe sauebønder til å redusere tapstallene.

I sommer skal en erfaren gjeter fra Slovakia bistå vokterhundprosjektet i Hedmark.

– Vi ønsker å være toneangivende for at folk skal få oppleve rovdyr, sier Olsen som selv er småbruker, og driver økologisk landbruk med ku og sau i Rendalen.

Spydspissen tilbyr en ulvehelg i slutten av februar og en i midten av mars.

I april tilbys bjørnehitur på vårsnøen.

– Vi får håpe den har forlatt hiet, kommenterer Olsen.

LES OGSÅ: Rømmer Rendalen på grunn av «rovdyrtrøkket»