Omstridt jervejakt skaper reaksjoner: – Du kan bli hjemsøkt av jerv på dødsleiet

Lars Gangås

Lars Gangås

Artikkelen er over 3 år gammel

Tirsdagens episode av NRKs serie «Villmarkens voktere» tok for seg hijakt på jerv. Lars Gangås i Statens Naturoppsyn, som deltar i programmet, har fått kraftige reaksjoner. NOAH – for dyrs rettigheter regerer også.

DEL

Lars Gangås i Statens Naturoppsyn har fått kraftige reaksjoner etter at han avlivet jerveunger i hi i NRK-programmet «Villmarkas voktere».

– Jeg fikk blant annet en telefon fra ei dame som lurte på om jeg ikke var redd for å bli hjemsøkt av jerv når jeg lå på dødsleiet. Hun sa hun var bekymret for hvordan det skulle gå med meg fordi sjelen min måtte ta skade av slike oppdrag, sier Gangås til NRK Hedmark og Oppland.

Å avlive jerveunger i hi er i strid med prinsippet om at alle dyr er fredet når de får unger, men loven gjør unntak når det gjelder statlige fellingsoppdrag.

Dyrevernere og naturvernorganisasjoner reagerer også.

– NOAH – for dyrs rettigheter understreker at jakta egentlig er lovstridig, og reagerer både på at den fortsetter og på at andre uetiske jaktformer på jerv nylig har blitt tillatt. Den lovstridige praksisen med å drepe mor og unger må stoppes på eget grunnlag, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

– I tillegg er det å behandle det såkalte bestandsmålet på 39 ynglinger (det antall jerver som får lov å føde unger) som et maksimumsmål, når det egentlig burde være et minimumsmål for å bevare en rødlistet art, absurd politikk, legger hun til.

Martinsen mener heller ikke at de innførte alternative jaktetmetodene, som jakt med snøscooter, er en god løsning:

– Å bruke snøscooter for å kjøre etter jerven på jakt, å jakte om natta med kunstig lys og å tillate feller i mindre tilgjengelige områder med primært kameraovervåkning er tiltak som alle bidrar til større risiko for skadeskyting og lidelser for dyr som jaktes og fanges, sier hun.

Les også:

Spent på publikums dom av «Villmarkas voktere» (Ø+)

Langt flere jervekull i Norge enn bestandsmålet 

Artikkeltags