Bondelaget krever at Julussareviret tas ut

FEIGT: Lederen i Hedmark Bondelag, Einar Myki, mener det er oppsiktsvekkende og feigt av Høyre og Frp å trekke seg fra debattmøtet.

FEIGT: Lederen i Hedmark Bondelag, Einar Myki, mener det er oppsiktsvekkende og feigt av Høyre og Frp å trekke seg fra debattmøtet. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Norges Bondelag peker på at det ifølge Rovdata tyder på at det er minst tre ulvekull i Norge. Derfor ønsker de uttak utenfor ulvesona.

DEL

- Bestandsmålet er nådd hvis det er tre helnorske ynglinger innenfor ulvesonen. Ynglingen i Julussareviret vil derfor ikke bli regnet med siden reviret i sin helhet har tilhold på utsiden. På utsiden av ulvesonen skal det ikke være ynglende ulv. Vi krever derfor at Julussareviret tas ut, sier leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki.

Tre ulvekull er Stortingets fastsatte bestandsmål for ulv og Norges Bondelag viser til Rovdata.

"Det ble født tre ulvekull i fjor i helnorsk revir, og det er påvist i hvert fall to nye ulvekull i Hedmark i år – et i Slettås og et i Julussa-reviret. Den foreløpige rapporten konkluderer med at det er stor sannsynlighet for at det er yngling i Aurskog-reviret og Kynna-reviret også. Det er i tillegg en viss mulighet for yngling i Elverum, nord for Trysilveien", skriver Myki i en pressemelding.

Han viser også til sporing som viser at det har vært nærmere 60 ulver innenfor Norges grenser i år.  Samtidig pekes det på at antallet ulver med tilhold på både norsk og svensk side har økt.

Hedmark Bondelag mener det er viktig at norske myndigheter snarlig kommer til enighet med svenske myndigheter om at grenseflokkene skal fordeles mellom Norge og Sverige

"...og at vi dermed kan regne vår andel av grenseflokkene inn i bestandsmålet på 3 årlige ynglinger."

Videre skriver Myki at de ønske å finne løsninger for å kunne ta i bruk de enorme beiteressursene som i dag er beslaglagt på grunn av rovviltforvaltning til økt norsk storfekjøttproduksjon.

"Det har vært flere eksempler i sommer på at dette ikke er enkelt. Når grenseflokkene blir inkludert i det norske bestandsmålet på 3 ynglinger, kan det gjennomføres rullerende uttak av overskytende ynglinger innenfor ulvesonen. Det vil være et avgjørende tiltak for å muliggjøre hold av storfe i disse områdene.", mener bondelagslederen.

Artikkeltags