«Galventispa» mister radiosenderen sin

Halsbåndet «Galventispa» bærer rundt halsen på dette bildet inneholder en radiosender. Den fungerer ikke og skal derfor tas av henne. Det er ikke planer om å sette på henne en ny sender, slik det har blitt gjort tidligere.

Halsbåndet «Galventispa» bærer rundt halsen på dette bildet inneholder en radiosender. Den fungerer ikke og skal derfor tas av henne. Det er ikke planer om å sette på henne en ny sender, slik det har blitt gjort tidligere. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Seniorrådgiver Lars Bendik Austmo i Direktoratet for naturforvaltning sier at «Galventispas» tid med radiosender er forbi. – Nå skal den tas av så fort forholdene ligger til rette for det.

DEL

Når forsøket med å ta av halsbåndet blir iverksatt kan han ikke si noe konkret om, men Austmo sier at det vil bli gjort så fort som mulig.

Del

Les også: Så ulv for første gang,  Fire nye helnorske ulver i Norge oppdaget, Opposisjonen presser regjeringen i ulvedebatten, – Galventispa funnet i Hedmark

– Vedtaket om å fjerne senderhalsbåndet ble gjort for en tid tilbake. Det er slik at senderen ikke fungerer. Hvorfor vet vi ikke, men fakta er i hvert fall at den ikke sender signaler lenger. Da er det naturlig å ta senderen av henne, så fort det lar seg gjøre i praksis, sier han.

Austmo legger til at det ikke er planer om å sette på «Galventispa» en ny sender, slik det ble gjort en gang tidligere da senderen ikke fungerte.

Tispa befinner seg nå i eidskogsområdet, hvor hun ifølge Direktoratet for naturforvaltning har slått seg til ro med en annen hannulv.

– Vi har lokalisert henne ved hjelp av gode sporobservasjoner på snøen. Ut fra den kunnskapen vi har om ulv, er det slik at når de danner par blir de territoriehevdende og stedbundne. Da er de også forholdsvis enkle å følge gjennom vinterhalvåret ved hjelp av sporsnø. Derfor er det per i dag ikke behov for å sette på tispa noe nytt halsbånd, forklarer Austmo.

Dersom noen gjør sikre observasjoner av tispa eller spor etter den, er ikke Direktoratet for naturforvaltning uinteressert i tips.

– Alle tips er gode å ha med seg, så lenge de bygger på ferske spor, sier seniorrådgiveren.

Artikkeltags