Vil se nærmere på antallet skadeskytinger

Statssekretær Heidi Sørensen i miljøverndepartementet sier at hun tar problematikken rundt skadeskyting alvorlig, og varsler at hun vil se nærmere på saken.

Statssekretær Heidi Sørensen i miljøverndepartementet sier at hun tar problematikken rundt skadeskyting alvorlig, og varsler at hun vil se nærmere på saken. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet sier at hun tar skadeskytingen av ulv alvorlig.

DEL

Hun varsler overfor Østlendingen at hun vil se nærmere på saken.

Del på Facebook

Les også: Anmelder ulvejakta– Disse bildene viser en forkastelig jaktmoral– For mange rovdyr skadeskytes, – Taper penger på ulvejakta, Nå er begge ulvene i Rendalen felt, Ulv skutt i Rendalen

Ber DN om hjelp

– Hvilke konkrete tiltak kan gjøres?

– Antall fellinger av ulv totalt sett er relativt lite, og jeg vil derfor være forsiktig med å konkludere med at to av tre ulver skadeskytes i Norge. For å få et bedre bilde av situasjonen vil jeg be Direktoratet for naturforvaltning om å sette sammen en oversikt over andelen skadeskytinger i Norge og Sverige, sier hun.

– Er det for lett å få jaktlisens for å delta i ulvejakt i Norge?

– Skadeskyting handler mye om aktsomheten til jegerne. Det er derfor gledelig å registrere at Hedmark jeger- og fiskerforening (HJFF) engasjerer seg i saken, sier hun.

– Godt samarbeid

– HJFF har bedt om midler til å holde kurs for sine jegere. Er det noe miljøverndepartementet kan støtte moralsk og eventuelt økonomisk?

– Miljøforvaltningen har allerede et godt samarbeid med NJFF blant annet når det gjelder det pågående arbeidet med utvikling av både teorikurs og egen skyteprøve for lisensfelling av bjørn, svarer statssekretæren.

Sørensen sier videre at det er viktig å finne årsaken til hvorfor dyr skadeskytes.

– Dersom årsaken er at jegerne har for dårlige skytterferdigheter kan for eksempel krav om egen skyteprøve være et egnet virkemiddel. Egen skyteprøve vil imidlertid ikke nødvendigvis bidra til å redusere antall skadeskytinger hvis det er andre årsaker, slik som at jegerne for eksempel ikke opptrer med stor nok aktsomhet når de får en mulighet til å felle ulv, sier Sørensen.

– Langt hyppigere

Hun legger til at dersom tallene fra årets kvotejakt på gaupe (37,5 prosent) og lisensfelling av ulv (to av tre) er representative i et større bilde, viser dette at andelen skadeskytinger forekommer langt hyppigere enn for annen storviltjakt.

– Undersøkelser NJFF har gjort blant storviltjegere viser til sammenlikning at ca. 10 prosent av førsteskuddene mot elg er et bom- eller skadeskudd, sier Sørensen.

Artikkeltags