Slettås-hannen borte?

Rovdyrforsker Petter Wabakken har hørt ryktene om at lederhannen i Slettåsreviret er tatt av dage. – Det er uvanlig at en tispe vandrer rundt alene i paringstida, sier han. Tidligere i vinter var paret sammen.

Rovdyrforsker Petter Wabakken har hørt ryktene om at lederhannen i Slettåsreviret er tatt av dage. – Det er uvanlig at en tispe vandrer rundt alene i paringstida, sier han. Tidligere i vinter var paret sammen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Lederhannen i Slettås-reviret i Trysil kan være borte. – Det er uvanlig at en tispe vandrer rundt alene i løpetida, konstaterer rovdyrforsker Petter Wabakken.

DEL

Østlendingen fikk allerede i forrige uke tips om at lederhannen i Slettåsreviret i Trysil kan ha blitt tatt av dage. Petter Wabakken ved Høgskolen i Hedmark har også fått de samme tipsene, men han tør likevel ikke å konkludere.

Del på facebook

Gikk for seg selv

Likevel sier han dette:

– Vi kan foreløpig ikke trekke bastante konklusjoner. Likevel har vi to ganger gjort observasjoner av at tispa i Slettås-paret har gått for seg selv midt i paringstida. Det er uvanlig, slår Wabakken fast.

– Betyr det at hannen kan være ulovlig tatt av dage
?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Den 15. april vil Rovdata legge fram en ny statusrapport om ulvesituasjonen i Norge. Da vil vi ha vurdert alle tilleggsdata, og kan med større sikkerhet si noe om situasjonen rundt Slettås-hannen, sier Wabakken.

Var samlet

Sporing på snø viste tidligere i vinter at paret i Slettåsreviret var intakt, men senere har altså tispa gått for seg selv i paringstida.

– Når ulveflokken er samlet, kan det være vanskelig å se hva som er hannen eller sønnen under sporingen. Begge veier mer eller mindre det samme. Men det er som sagt uvanlig at ulveparet ikke holder sammen i paringstida, sier Wabakken.

Har skapt frykt

Slettåsulvene har skapt frykt og frustrasjon blant innbyggerne i den vesle trysilbygda. Ulv er observert helt inn til husvegger, og unger er blitt kjørt i bil til skole og fritidsaktiviteter.

Fra en rekke hold er det blitt krevd at Slettåsflokken fjernes, selv om den ligger innenfor ulvesonen.

Ikke intakt

I ulverapporten fra 15. mars framgår det at det ikke er dokumentert intakte foreldrepar i noen av de tre helnorske ulverevirene med yngling.

Blant annet er det ikke endelig avklart om den finsk-russiske hannen i Kynnareviret fortsatt lever. Det er påvist minst åtte ulver i Kynnareviret. Tre valper er blitt radiomerket.

Julussaparet

I det helnorske Julussaparet har DNA-analyser vist at hannen er den samme som sist vinter. Men den tidligere yngletispa er så langt ikke påvist. Derimot har hannen fått en ny revirmarkerende partner.

DNA-prøver har påvist at denne tispa er født i Kynnareviret med den finsk-russiske hannen som far.
 

Artikkeltags