– Vi har vært statens lekegrind lenge nok

ALVORLIG: – Er det en villet politikk fra sentralt hold at landsbygda skal tømmes for folk og ressurser, spør Åsnes-ordfører Ørjan Bue, her elgbildet tatt av Frida Lilleberg, et bilde som vant kommunens store fotokonkurranse.

ALVORLIG: – Er det en villet politikk fra sentralt hold at landsbygda skal tømmes for folk og ressurser, spør Åsnes-ordfører Ørjan Bue, her elgbildet tatt av Frida Lilleberg, et bilde som vant kommunens store fotokonkurranse. Foto:

Åsnes-ordfører Ørjan Bue stiller i Oslo onsdag med klar melding til sentrale myndigheter: – Vi har hatt 35 år med klar dokumentasjon om hva ulven har spist og spiser. Det er ingen vits å leke lenger med dette.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Han er klar på at Hedmark har vært statens lekegrind lenge nok nå. Og man har vært alene om å ta denne belastningen ulven har værsiden den begynte å forsyne seg med sau i Solør tidlig på 1980-tallet.

– Da var det ikke mye respons og støtte for oss fra noen som helst kant da. Etter hvert som problemet har spredt seg til større områder har flere våknet. Også elv om vi snart ikke har sau igjen i Solør, skal vi være med i den fortsatte kampen. For dette handler om livskvalitet og eksistensmulighetene for folk i Innlandet. Forhåpentligvis er det meningen at det fortsatt skal kunne bo folk her, selv om man kan lure, sier Ørjan Bue.

 – Ren galskap

Han karakteriserer det som nå har skjedd fra klima- og miljøstatsråden som ren galskap.

– Bern-konvensjonen kan man tolke akkurat som man vil. Den sier ikke at vi er forpliktet til å ha ulv. Vi har hele tiden måtte bevise at det er et skadepotensial. At det ikke tas like mye sau i dag som opp gjennom de 35 årene bør ikke overraske noen så lenge det snart ikke er noen som driver i den næringa lenger. Har ikke myndighetene sett skadepotensialet i løpet av disse årene, vil de aldri se det. For nå har ulven spist opp det meste av det. Og hvorfor tar ikke myndighetene til de andre rødlistene. Det er mange andre arter i naturen vår som er truet på grunn av mangel på beiting. Dette er rett og slett en hån mot folk som bor i ulvesonen, sier en opprørt Åsnes-ordfører.

– Det er skremmende å høre at folk som skal styre Norge ikke vet hva de snakker om, fortsetter Bue.

Ingen kompensering

Han peker også på at storsamfunnet ikke har gitt noen kompensasjon til de som har måtte kutte ut sin virksomhet i sauenæringa.

– Problemet dreier seg ikke bare om sau. Det handler også veldig mye om livskvalitet og trygghet. Det griper inn i det meste. Folk tør snart ikke gå til skogs lenger, og folks følelser og frykt skal man ikke tulle med. De tar på seg et stort ansvar de som garanterer at ulven ikke er farlig for folk. En vinter til uten jakt vil bety at problemet blir enda større neste sommer, sier en kampvillig Åsnes-ordfører.

LES OGSÅ: – Storsamfunnet har sviktet oss

Artikkeltags