Elverum sto i sin 9. cupfinale da de møtte sin tidligere erkerival Haslum i kampen om kongepokalen søndag ettermiddag.

Kun to ganger tidligere har det endt med gull (2009 og 2018).

Nå kan de føye nok en tittel til samlingen.

Elverum og Haslum har for øvrig møtt hverandre i én cupfinale tidligere, da bæringene snudde kampen i sluttminuttene i 2016.

Og det var tydelig at bæringene ville selge seg dyrt også i 2019.

For selv om Elverum har vært det beste laget i eliteserien det første halvåret, har Haslum en tendens til å skru tenningsnivået på maks når de ser svarte og hvite trøyer på motsatt banehalvdel.

Så også i år.

For selv om det var Elverum og Lukas Sandell som fikk æren av å sette inn kveldens første nettkjenning, svarte Nikolai Strickland og Haslum umiddelbart.

Og deretter fulgte lagene hverandre som skygger ut omgangen.

Solstad så rødt

For Elverum klarte ikke å finne tilbake til den voldsomme angrepsflyten de har hatt de siste tre kampene, og da Haslum i tillegg ved flere anledninger spilte ut Elverum-forsvaret så til de grader, skal man bare være glad for at rødtrøyene ikke traff oftere enn de gjorde.

Da det var spilt et kvarter av 1. omgang, sto det 7–7 på tavla, etter at Alexander Blonz snappet en ball som etter hvert ble ekspedert videre til Thomas Solstad.

Det ble også bortimot det første og siste Solstad gjorde i denne cupfinalen.

For bare to minutter senere pådro Elverum-streken seg direkte rødt kort i en duell med Binai Aziz.

Han forlot parketten til store protester, men det hjelper som kjent lite når dommerne først har bestemt seg.

Etter dette fulgte en liten periode der Haslum hadde et lite overtak, blant annet som følge av et par vanvittige susere signert Jostein Epland.

Seks minutter før pause ledet Haslum 12-10, etter at Binai Aziz viste sin styrke da han maktet å dra av et skudd med en mann i ryggen, liggende vannrett i lufta.

Bildeserie

Sjekk hvem som ladet opp til cupfinalen med vorspiel på The Scotsman

Unormalt mange skuddbom

Elverum på sin side rotet bort et par unødvendige baller, og både Sigvaldi Gudjónsson og Lukas Sandell bommet uvant mye til dem å være.

Ta med at Haslums høyreiste forsvarsspiller Viktor Glatthard i kjent stil brukte enormt mye tid og krefter på å oppildne både lagkamerater og de rødkledde supporterne, mens Elverum normalt sett høylytte publikum var uvant stille, så skjønte man at denne kampen kom til å bli langt tøffere enn mange hadde spådd på forhånd.

Etter hvert kom heldigvis Thorsten Fries mer og mer inn i kampen, og fikk også bedre kontroll på skuddene til Stian Brevik og Jostein Epland.

Samtidig fikk Elverum virkelig bruk for bredden, og kastet utpå både Alexander Westby og Simen Holand Pettersen som svarte med et par kjappe nettkjenninger.

Til pause var lagene like langt, og følelsen var at det var Elverum sjøl som var «skyld» i at de ikke hadde et bedre utgangspunkt etter halvspilt finale.

Frisk ny start

Hva Michael Apelgren sa til sine menn i garderoben vites foreløpig ikke, men det var et ganske annet lag som kom på banen etter pause.

Thorsten Fries åpnet ballet med å redde to strake Haslum-forsøk fra henholdsvis Vegard Tennfjord og Anders Røe, og så våknet også Elverums vanligvis så skuddsikre angrepsrekke dunket inn fire kjappe baller, signert Lukas Sandell, Magnus Fredriksen, Sebastian Henneberg og Sigvaldi Gudjónsson.

Og da Haslum i samme periode bare traff én gang, var Elverum foran med tre mål på stillingen 16–19 etter drøyt 35 spilte minutter.

Riktignok skal Nikolai Strickland ha for at han like etter prikkskjøt en fantastisk goal til tross for at bæringene på det tidspunktet hadde to mann utvist.

Og kanskje var det et omen om det som skulle komme.

... Men så våknet Haslum igjen

For Haslum var ikke parkert, de hadde bare et par minutter på tomgang.

Og da de tråkket inn gassen igjen, hentet de bekymringsverdig kjapt opp Elverums tremålsledelse.

Felix Lunde kom inn med stor fart og kraft, og utmerket seg umiddelbart både med scoringer og tøffe taklinger.

Det var det som skulle til for at Haslum kom i kapp, for da omgangen var et kvarter gammel var lagene nok en gang like langt på stillingen 23–23.

Heldigvis for Elverum, har de en kaptein som har satt seg som mål å ta trippelen før han forlater klubben, og da MÅTTE han lede laget sitt til seier over Sten Stockfleths menn.

Islendingen satte inn nådestøt på nådestøt, og da han kontret inn Elverums 29. mål – og sitt niende – for kvelden, begynte det å se riktig lyst ut. For da sto Haslum kun oppført med 26 nettkjenninger.

Men som så mange ganger før, nekter Erlend Mamelund & co. å gi seg.

I sluttminuttene var de kirurgiske i utnyttelsen av et par Elverum feil, noe Sander Øverjordet, Stian Brevik og Thomas Kristensen utnyttet på rekke og rad.

Supersvensken sto fram

Med to og et halvt minutt igjen å spille sto det 32–32 på lystavla i hallen.

Og da begynte det for alvor å koke i Oslo Spektrum. Haslum-supporterne overgikk faktisk Elverum-publikum på lydnivå da Anders Røe røk på en utvisning for en takling på Simen Holand Pettersen to minutter før slutt, men det hjalp lite.

For Holand Pettersen fant Magnus Fredriksen, som sendte Elverum tilbake i en ettmålsledelse, og da supersvensken Lukas Sandell satte inn to på stripe på 23 sekunder, kunne de svarte og hvite slippe jubelen løs for sin tredje kongepokal gjennom tidene.

Den satt langt inne, men da er den også langt artigere å vinne.

Østlendingen kommer tilbake med mye mer utover kvelden!