Sanitetskvinnene trår til når det er krise

FULL FART: Det går unna når fra venstre Gerd Sorknes, ÅSa Moen, Tåve Fjeldstad, Marit Hagen og Anne Lise Kalfoss produserer munnbind til Haslemoen helsekontor.

FULL FART: Det går unna når fra venstre Gerd Sorknes, ÅSa Moen, Tåve Fjeldstad, Marit Hagen og Anne Lise Kalfoss produserer munnbind til Haslemoen helsekontor. Foto:

Det har alltid vært slik at sanitetskvinnene har tråkket til når det har oppstått kriser i samfunnet. Noe unntak er det ikke under korona-krisen. I Åsnes syr medlemmene munnbind på harde livet.

DEL

– Vi skal bruke noen timer i noen dager framover. Rundt 400 munnbind skal vi levere til Haslemoen helsekontor så fort som mulig., forteller Marit Hagen, Gerd Sorknes, Åsa Moen, Anne Lise Kalfoss og Tåve Skybak, som var gruppa på fem som var i aksjon med å sy munnbind ved Frivilligsentralen i Åsnes da vi stakk innom.

– Vi skal jo ikke være flere enn fem samlet om gangen, så vi har delt opp mannskapet, sier de.

Må trå til

– Dette er en oppgave som egentlig følger tradisjonene med hva sanitetskvinnene har bidratt med opp gjennom årene. De har alltid mobilisert når det har vært en eller annen krise. Så nå var det vår tur. Ettersom Kreative Ingema i Kaffegata skal sy 400 smittevernfrakker til Haslemoen, passer det at vi bidrar med like mange munnbind. Skulle det bli så galt at dette blir langvarig, kan vi stille opp og lage enda flere. Det får vi ta etter hvert, sier de fem sanitetskvinnene i Åsnes.

Munnbindene lages av orange bomullsstoff. Noen skjærer til, andre syr, mens noen monterer strikken som skal holde dem på plass under bruk.

Når de er ferdigsydd, skal munnbindene kokes i 95 graders vann før de tas i bruk. De skal også kunne gjenbrukes etter koking i 95 grader etter hvert bruk.

En omsorgsgruppe

Det handler selvsagt om dugnadsinnsats fra sanitetskvinnene.

– Vi er en beredskapsgruppe, og da må vi bare trå til når det er nødvendig og behov for slik innsats. Det er greit å ha noen å gjøre når ting er som de er i øyeblikket. Og ikke minst det å kunne gjøre noe nyttig i en vanskelig situasjon for mange, sier de.

Forrige gang Åsnes sanitetsforening stilte sine kvinner til innsats ved en samfunnkrise, var under svineinfluensaen i 2009 og 2010. Da besto jobben i å registrere dem som kom for å bli vaksinert. Den gangen var det hektisk så det holdt.

Nå er det en litt fredeligere atmosfære rundt jobben og innsatsen.

– Men det er nok en alvorligere situasjon nå, så vi kan ikke sitte her og sløve, slår de fem fast.

Og de er klare til å stå på så lenge det er behov for munnbind.

Artikkeltags