Gå til sidens hovedinnhold

Se Østlendingens 17. mai-sending her, med taler sang og korpsmusikk

Årets 17. mai-feiring preges også av koronaviruset. Det gjør at barnetog og tradisjonell feiring utgår. Som i fjor blir det også i år digital feiring, blant annet direkte her på Østlendingen.no. Vår sending starter klokken 12.00.

Følg sendingen i videovinduet øverst i saken.

– Det blir en annerledes nasjonaldag også i år. Smittevernet gjør at den tradisjonelle feiringen blir borte. Men vi skal feire dagen på avstand – digitalt. Det gjør vi, blant annet med å få til en livesending som i fjor. Det fikk vi mange fine tilbakemeldinger på. Folk satte pris på det, sier kultursjef i Elverum, Line M. Rustad til Østlendingen.

Les også

Del din 17. mai-feiring med oss og vinn premier

Direkte

I samarbeid med kommunen sender Østlendingen direkte fra 17. mai-feiringen i Elverum klokken 12.00.

Elverum mannskor og Elverum Janitsjar deltar. Det blir taler av elever ved Elverum ungdomsskole, og Mjølner speidergruppe står flaggborg.

– I tillegg skal vi i kommunen sende direkte fra flere små arrangement på våre facebook-sider, sier hun.

Dette er noe av det Elverum kommune sender direkte gjennom dagen:

  • Salutt på Christiansfjeld festning
  • Nedlegging av krans og flaggheising

– Omstillingsdyktige

– Hvordan oppleves det for andre året å feire 17. mai i «koronaens tegn»?

– Det siste året har vi lært oss å bli veldig omstillingsdyktige. Alt lar seg løse. Vi går ikke ned for telling av den grunn. Vi finner løsninger på alt – og klarer å lage noe hyggelig innenfor de rammene vi har. Nytt av året er jo 17. mai-toget i Minecraft. Det blir årets 17. mai-tog for Leiret og bygdene. Det er et digitalt tog hvor alle kan være med å gå foran Slottet i Oslo og hele vegen opp til Elverum rådhus. Det er stas at vi har fått bygget opp rådhuset i Minecraft-universet. Dette toget starter opp klokka 10.00. Turen fra Oslo til Elverum tar et kvarter. Dette er det ungdom fra Ungdommens hus og Elverum e-sport som står i spissen for, sier Rustad.

Mye skjer

I løpet av dagen blir det også bilkortesje med veteranbiler, bilkortesje i Hernes og Drive in-17. mai i Sørskogbygda.

Elverum mannskor, Elverum Janitsjar, Elverum barne- og ungdomskorps, Hernes skolekorps, Sørskogbygda skolekorps og Elverum drill- og troppetropp vil spille og synge diverse steder rundt omkring i kommunen, blant annet på sjukehjemmene og på sjukehuset.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for at kor og korps er med oss, selv om de ikke har fått øvd så mye på forhånd på grunn av koronasituasjonen. De stiller opp og bidrar til den gode stemningen vi alle er så glade i og setter pris på, sier kultursjefen.

Lov med småtog

Kommuneoverlege Jon Iver Fougner sier at man kan lage små lokale tog med maks 20 personer og gå en runde rundt kvartalet der man bor.

– De som ønsker det kan lage seg små lokaltog der tre til fire familier samles og går rundt kvartalet der de bor. Innenfor regjeringens råd og regler som å holde 1 meter avstand. Dette er en sammenkomst på offentlig sted, og da kan det være maksimalt 20 personer til stede, sier han.

Akkurat dette er kultursjefen veldig glad for.

– Framfor å gå i svart og bare bli lei oss, finner vi løsninger på det vi kan klare å få til. Det er fint at kommuneoverlegen er så tydelig på at det er lov med små lokaltog. Vi har unger som ikke husker hvordan 17. mai var. Da må vi holde dette ved like så godt vi kan. Vi må pynte oss og gå ut i gata med flagg og rope hurra til naboen. Det er lov, sier kultursjef Line M. Rustad.

– Gjør noe hyggelig

Ellers oppfordrer hun folk til å ta seg en tur ut – selv om det ikke er spådd verdens beste vær 17. mai.

– Gå museumsrunden, kanskje? Kom dere ut og gjør noe hyggelig sammen. Dette går bra. Vi klarer det sammen, sier Rustad.

Kommentarer til denne saken