– Det var en sommer. Bildene kom først, og så ble det bare en fortelling av seg selv, sier Anne Kampmann om hvordan det hele ble til.

Hun er født i Danmark i 1946 og flyttet til Hamar i 1972. I dag bor kunstneren i Løten.

Utstillingen som åpnet på Løten folkebibliotek onsdag, består av fem originalmalerier fra barneboka med samme navn, utgitt i 2007 av bildekunstner Anne Kampmann og tekstforfatter Åsa Gan Schweder.

– Hvor kommer de fra, elefantene og alle de andre dyra du lager bilder av?

– De kommer fra her, sier Anne Kampmann og peker først på hodet sitt, deretter på hjertet.

– Jeg har alltid vært opptatt av dyr. Men om det er dyr eller mennesker i mine bilder, kommer ut på ett. Vi har et skjebnefellesskap.

Skal rundt i Innlandet

Anne Kampmann har hatt mer enn 60 separatutstillinger og deltatt på over 40 gruppeutstillinger og 100 kollektive utstillinger i inn- og utland. Akkurat nå har hun tre utstillinger parallelt; for uten vandreutstillingen som starter på Løten folkebibliotek, vises malerier og grafikk i Kunstbanken på Hamar, og tresnitt i Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim på Tangen.

Utstillingen «Den glemsomme elefanten» er et samarbeid mellom Kunstbanken Hedmark Kunstsenter og Innlandet fylkesbibliotek. Etter tre uker i Løten, reiser utstillingen videre til 15 andre folkebibliotek i Innlandet. På reiseplanen står blant annet Åmot, Folldal, Engerdal, Grue og Hamar, men datoene er ikke bestemt ennå.

– Vi er stolte av å være det første biblioteket som kan gi innbyggerne våre denne kunstopplevelsen, sier biblioteksjef i Løten, Elin Gammelmo.

Et bla-eksemplar av boka følger også med utstillingen. Den handler om Lille Elefant som prøver å hjelpe den glemsomme Gamle Elefant med å huske hvordan livet pleide å være. Det er en ettertenksom og varm fortelling om levd liv og omsorg mellom generasjonene, framholder biblioteksjefen.

For voksne og barn

– Boka kan leses både av voksne og barn. Bildene viser så mye følelser, sier Elin Gammelmo.

Kunstneren selv vet ikke om det er riktig å kalle det ei barnebok.

– Den er kanskje enda mer for voksne enn for barn. Jeg er litt usikker på det, sier Anne Kampmann.

– Det er i alle fall ei kjempefin bok for voksne og barn å snakke sammen om følelser, og det er akkurat det vi trenger nå, sier Elin Gammelmo.