(Hamar Dagblad)

– Det nye toalettet brukes mye, sier Kjell Tore Lunde, leder for parkering i Hamar kommune.

Daglig leder hos Danfo Norge, Vidar Edvartsen, bekrefter også at Hamar-toalettet er svært mye brukt:

– Etter at vi installerte toalettet der oppe, har det blitt brukt veldig mye. Vi er nødt til å kjøre renhold to ganger om dagen for å holde toalettet i Hamar rent, sier Edvardsen.

Få klager

Statistikk fra Danfo viser at toalettet i Strandgateparken hadde mellom åpningen i august i fjor og 31. mars 2017 hele 1.342 besøk.

Besøkstallene varierer veldig. I september i fjor var det hele 450 besøk på de to toalettene i toalettbygget. I januar var det nok så kaldt at folk holdt seg for det meste inne. Det merktes nemlig på antall toalettbesøk, som falt til rekordlave 79.

– Det er et helt nytt toalett, med en veldig praktisk innredning, som har blitt veldig godt mottatt. Så langt har folk vært veldig fornøyde, og vi har fått få klager, selv om det koster noen kroner å komme inn. Vi i kommunen har ikke så mye driften av toalettet, for det er firmaet Danfo som sørger for at toalettet er så rent som mulig, sier Lunde.

– Det som er utfordringen med alle offentlige toaletter er renhold, og renhold er som kjent ferskvare. Toalettet kan se veldig bra ut klokka 12, men en halvtime senere kan det være litt krise, sier Lunde.

– Så, behandler folk toalettet bra?

– Det ser sånn ut, men vi har også hatt noen klager på tilgrising. Da rykkes det ut raskt. Men totalt sett liker folk det nye toalettet, som mange mener går pent inn i omgivelsene i parken.

Toalettbyen Hamar

Og, for å slå det fast, når det gjelder offentlige toaletter er Hamar i toppen av eliteserien.

– Lillehammer har ett, vi i Hamar har ni. Så vi er veldig, veldig godt skodd når det gjelder toalettilbudet i Hamar. Til å være en by på denne størrelsen har befolkningen bra tilgang på et toalett, sier Kjell Tore Lunde.

– Hvilke toaletter er mest populære?

– Toalettet i Strandgateparken er nummer en, selv om det ligger mange serveringssteder langs Strandgata som tar unna en del toalettrafikk. Også er toalettene på Østre Torg, på Skibladerbrygga og i pumpehuset ved Koigen veldig populære.