(Ringsaker Blad)

Sirkula har de siste dagene opplevd utfordringer med lange køer på gjenvinningsstasjonene. For situasjonen med koronaviruset gjør at mange nå er mer hjemme, og i tillegg er våren her på samme tid. Hjemmetilværelsen gjør at mange tar et sjau både innendørs og utendørs, og det skaper problemer for Sirkula at folk i større grad enn vanlig flokker til gjenvinningsstasjonene.

– Det viktige nå er å begrense smitte både blant ansatte og besøkende. Vi anbefaler å reise på stasjonen på andre tider enn du vanligvis pleier, så vi unngår kø. Husk også å holde 2 meters avstand til ansatte og andre besøkende. Den nye gjenvinningsstasjonen i kretsløpsparken har god plass, og er fin å benytte nå om en har mulighet til det, sier administrerende direktør Grethe Olsbye i Sirkula i en pressemelding.

Olsbye ber alle om å følge følgende ti råd:

 1. Før du starter rydding og oppussing nå, spør deg selv om du har plass til å oppbevare avfall fra prosjektet hjemme over noe som kan bli en lengre periode. Om svaret er nei, vurder å utsette prosjektet.
 2. IKKE besøk gjenvinningsstasjonene hvis du er i isolasjon eller karantene! Oppbevar avfallet hjemme til du/dere er garantert smittefrie.
 3. Spør gjerne de ansatte når du besøker oss, men hold 2 meters avstand til oss og de andre som besøker stasjonen samtidig. På grunn av smitterisiko kan de ansatte ikke gi noe fysisk hjelp om dagen.
 4. Mandag og lørdag (kretsløpsparken) er normalt dager med mye besøk. Det kan derfor være lurt å legge turen til gjenvinningsstasjonen til andre dager enn disse.
 5. Pakk bilen etter hva som leveres først og sist, så blir besøket effektivt. På sirkula.no finnes en pakkeliste på siden til hver gjenvinningsstasjon.
 6. Det er ulovlig å brenne avfall. Det er derimot fullt lovlig å oppbevare papp, planker og annet grovavfall hjemme, fram til situasjonen er mer normalisert.
 7. Lagrer du avfall hjemme, dekk det til for vær og vind. Ikke lagre det langs husveggene, med tanke på brannfare. Pass på at eventuelt. farlig avfall lagres forsvarlig, slik at dyr og barn ikke kan få tak i det.
 8. Det er ikke mulig å levere ting til ombruk på noen andre steder enn kretsløpsparken per nå. Oppbevar det hjemme inntil videre.
 9. Skal du levere restavfall, er det greit å vite at vi ikke tar imot kontanter på gjenvinningsstasjonen. Du kan bruke bankkort som tidligere og kontaktløs betaling. I kretsløpsparken kan du bruke Vipps.
 10. Ha god håndhygiene før, under og etter besøket på gjenvinningsstasjonen.

Videre kan Sirkula melde at avfallshentingen hjemme hos folk foreløpig går som normalt. Sirkula har tre råd, som de ønsker at folk skal følge for å forebygge smitte hos renovatørene:

 1. Pass på at ikke noe avfall havner på utsiden av dunkene/sekken. Lokket på dunkene må være helt på, slik at fugler og skadedyr ikke tiltrekkes, og renovatørene utsettes for nærkontakt med avfallet.
 2. Har du ryddet hjemme og fått mer papir eller glass- og metallemballasje enn til vanlig? Da er det fint om du sparer det du ikke får ned i dunken nå til neste tømming, og situasjonen normaliserer seg.
 3. Ta deg en grundig håndvask før du triller fram dunken, og etter at du har trillet den tilbake. Vask gjerne håndtak før tømming. Såpe og vann er alfa og omega i disse koronatider.