(Hamar Dagblad)

Det forteller konseptutvikler Maria Sætersdal Remøe og administrerende direktør i Sirkula, Grethe Olsbye.

13. juni i fjor åpnet Sirkula sin kretsløpspark som var den første av sitt slag i Norge. Tanken bak nyvinningen var at ting skulle få et mye lengre liv i stedet for å bli kastet. For at det ble levert mye fullt brukbare ting begynte nesten å bli plagsomt å bevitne for Olsbye og Sætersdal Remøe.

– Vi så at det kom inn mye som aldri skulle vært kastet og derfor satte vi opp en ombrukscontainer slik at noe av det vi fikk inn kunne få leve videre, men vi så fort at det var altfor lite med en slik container, forteller Olsbye.

Deretter ble det en studietur til en hypermoderne kretsløpspark i Göteborg. Der kunne man levere ting til ombruk og dette var et konsept som Sirkula tok med seg i planleggingen av det nye anlegget på Gålåsholmen.

– Det gikk åtte år fra vi begynte å planlegge til vi fikk åpnet butikkene, sier Olsbye.

–Har truffet blink

De aller fleste har nok fått med seg hva dette er nå, men for å gi et kort sammendrag: Om du kommer opp på Gålåsholmen med en tilhenger med saker du ikke har bruk for, som for eksempel en sykkel, et par ski, en gammel gressklipper og en kommode blir dette tatt inn og vurdert. Deretter blir det tatt inn i de respektive butikkene som selger de respektive varen og klargjort for videresalg til en billig penge. Pandemien har nok gjort folk litt forsiktige, men Olsbye og Sætersdal Remøe er fornøyde med trafikken på Gålåsholmen.

– Dette er et konsept som er blitt tatt godt i mot og vi mener vi har truffet blink med dette, forteller de.

Spisskompetanse

Et element som kunder ser ut til å sette pris på at det som leveres inn ikke bare selges fra en stor gjenbrukshall, men at varene ender opp i små konseptbutikker. Der jobber det gjenbruksgründere som har kompetanse om varene de får inn. Ikke bare om varene som sådan, men også om hvordan de skal reparere eller redsigne dem om det er behov for det.

– Det er viktig, forteller Sætersdal Remøe.

I desember ble butikkutvalget utvidet med Resport, en butikk med spisskompetanse på sport -og fritidsutstyr. Dette var et behov som på sett og vis tvang seg fram hos Sirkula.

– Det ble levert store mengder slikt utstyr og vi tenkte det kunne være lurt å satse på dette. Det har vært en suksess, sier Sætersdal Remøe.


– Vi er veldig stolte

Etter et år med butikkdrift kan Olsbye og Sætersdal Remøe kan klappe hverandre på skulderen i vissshet om at det de prøvde å få til har lyktes.

– Vi tenkte jo at dette skulle gå bra, men det er godt å se at alt ruller og går, og at butikkene trekker til seg et bredt spenn av kunder. Vi er veldig stolte over hva det har blitt til og drømmen vi hadde er blitt realisert. Kretsløpsparken er blitt akkurat det vi ønsket at det skulle bli, forteller de.

Vil skape aktivitet

Selv med et velfungerende konsept og uten plass til flere butikker tenker de stadig på hvordan de skal videreutvikle konseptet.

– Vi har utviklet oss mye på kort tid og vi kan ikke holde dette tempoet videre, men vi tenker hele tiden på hvilken veg vi skal gå videre og hva som er den riktige retningen. Nå er planen i første rekke å få til litt mer aktivitet her, som for eksempel temadager. Det har vært vanskelig på grunn av pandemien, avslutter de.