(Hamar Dagblad)

9. mai 1992 møttes OL-mester Egil Danielsen og Arnfinn Johnsen for å ta det første gullportrettet. Siden den gang har han foreviget 107 norske helter. De aller fleste bildene er utstilt i det Olympiske æresgalleriet i kafeen i Vikingskipet.

– Det har vært et stort privilegium å få møte alle disse flotte idrettsstjernene, og sannsynligvis er jeg den eneste som har møtt dem alle sammen, sier Arnfinn Johnsen (63) som opprinnelig er fra Senja, men driver sin fotografvirksomhet i Hamar.

Det har gått 30 år, men fotografen fortsetter gullprosjektet.

– Jeg kommer til å fortsette så lenge høyre pekefinger virker og jeg kan trykke på utløseren», sier han.

Et fotografisk maratonløp Johnsen altså har holdt på med i 30 år. Det har blitt utallige reiser fra Målselv i nord til Tønsberg i sør og mange uforglemmelige menneskemøter og historier.

Og så lenge nordmenn fortsetter å ta OL-gull sommer som vinter vil heller aldri Johnsen bli arbeidsledig. Pr. dags dato har han fortsatt igjen å portrettere tolv OL-vinnere.

Denne uka markerte han 30-årsjubileet for oppstarten av det potensielt evigvarende fotoprosjektet. Da var Ole Ellefsæter fra Ringsaker en av de inviterte i Vikingskipet. Bildet av Ellefsæter ble tatt høsten 1992. Skiløperen fra Nybygda gikk inn til gull både på 50 kilometer og stafett under vinterlekene i Grenoble i 1968.

– Bildet er fortsatt like bra, sier Ellefsæter fornøyd og kikker på portrettet som ble tatt i ei koie i Nybygda. Fotograf Johnsen husker det godt.

– Vi hadde en hyggelig samtale, og det hele foregikk i rolig omgivelser, minnes han.