Gå til sidens hovedinnhold

Skilegenden Gjermund Eggen (77) er død

Artikkelen er over 2 år gammel

Han ble VM-konge og megakjendis etter tre gull i ski-VM i Oslo i 1966. Mandag døde skilegenden Gjermund Eggen på sjukehuset i Elverum etter kort tids sykeleie og med sine aller nærmeste rundt seg.

Gjermund Eggen ble født den 5. juni 1941 i Engerdal, hvor han også bodde og virket i hele sitt liv.

Han var pensjonert skogsarbeider og sauebonde. Eggen gikk folkeskole og han var disponent på Eggen skifabrikk, salgssjef i Statens Trelastbruk og Drevsjø trelast.

I flere år var han leder i Hedmark Venstre og han har sittet i Engerdal kommunestyre for Venstre.

Året som definerte Gjermunds liv

Sammen med tvillingbror Jo Eggen markerte Gjermund seg tidlig i lokale skirenn, før han slo igjennom nasjonalt på juniornivå i 1961. Dette året ble Gjermund juniornorgesmester på 10 kilometer og bror Jo nummer to. Samme år representerte han også Norge i junior-VM i Falun.

Sesongen etter tjenestegjorde engerdølen i Gardens Skiløperkompani og vant militært NM, før han året etter satset alt på å kvalifisere seg til OL i Innsbruck. Da kom fortoppen for tidlig og han måtte se at OL gikk uten ham.

Gjermund revansjerte seg kraftig etter OL-vrakingen og vant 30 kilometeren under NM på Voss.

I 1965 blandet han seg inn i tetsjiktet utover i sesongen, men sykdom tidlig i sesongen ødela for de helt store plasseringen.

Året etter skulle imidlertid blir årets som definerer karrieren og livet til Gjermund Eggen.

Engerdølen var blant favorittene før VM på hjemmebane, men ingen kunne drømme om tredobbelt gull.

Først ble 30 kilometeren en skuffelse med 16-plass for Gjermund Eggen, men han slo knallhardt tilbake og vant 15 kilometeren.

Stafetten ble en parademarsj med Eggen som ankermann.

Fem-mila er udødeliggjort gjennom fjernsynsbildene av innspurten hvor alle seerne i flere minutter måtte vente på at Gjermund Eggen kom forbi grantreet på Gratishaugen.

I mål hadde han slått finnen Arto Tiainen med noen sekunder.

En rekke utmerkelser

VM i 1966 var det første direktesendte skimesterskapet og gullene gjorde Gjermund Eggen til nasjonalhelt.

Gjermund Eggen ble popstjerne. Han spilte inn Engerdalsvalsen på vinyl, sammen med Dizzie Tunes, og solgte til sølvplate (25.000).

Skilegenden har også mottatt en rekke utmerkelser. Blant annet Holmenkollmedaljen, Norges Skiforbunds æresmedalje og Engerdal Kommunes kulturpris. Han har også Olavstatuetten, Morgenbladets gullmedalje og sportsjournalistenes statuett. Han er æresmedlem i Sør-Østerdal skikrets og i Engerdal sportsklubb.

Tidligere sportsjournalist i Østlendingen, Stein Berg, skrev i 1966 biografien om Gjermund Eggen – 3 x Gull.

Skilegende kronet også en allerede strålende karriere med seier i Svenska Skidspelen i 1968 og 15 kilometer i Lahtispelen i 1969.

Eggen var gift med Anne, har tre barn og sju barnebarn.

Kommentarer til denne saken