Med 7500 elever hadde det aldri gått så mange på folkehøgskole dette året. 1. juli hadde 7169 takket ja til plassen på folkehøgskole, sammenlignet med 6996 elever på samme tidspunkt året før. Det utgjør en vekst på 2,5 prosent. Dermed settes det trolig ny rekord det kommende året. Det er nå flere som går på folkehøgskole enn Forsvaret har inne på førstegangstjeneste.

Det store veksten er imidlertid forventet. Helt siden 2004 har det vært en jevn vekst av elever på folkehøgskolene. I dag går det 20 prosent flere på folkehøgskole enn det gjorde for ti år siden.

Sosiale medier hjelper

Mange mener at den store veksten kan skyldes sosiale medier. Nå kan man på alle ulike sosiale medier få tilgang på bilder og videoer av elever som koser seg på folkehøgskole, det har en effekt.

– Fornøyde elever har alltid vært skolenes viktigste rekrutteringskanal. Med sosiale medier ser vi likevel en tydelig endring. Tidligere gikk fortellingen til familie og venner. Nå rekrutteres også ukjente personer gjennom anbefalinger på sosiale medier, sier Marit Asheim, informasjonsrådgiver for folkehøgskolene.

Instagram har vært spesielt viktig for den store veksten. Under hashtagen #fhsliv har elever fra de 80 forskjellige folkehøgskolene i Norge, delt hele 127 000 bilder av turer og andre opplevelser med skolen.

– Folkehøgskolene har Norges mest fornøyde elever, ifølge målinger gjort av analysebyrået EPSI. Det synes definitivt også i sosiale medier, sier Asheim før hun fortsetter:

– Ved skoleslutt i mai så vi mange foreldre som delte rørende historier om hva året hadde betydd for deres sønn eller datter. Det er klart at slike historier smitter, sier hun.

Hedmark er med på vekstbølgen

Også på Elverum Folkehøgskole i Elverum, Toneheim Folkehøgskole i Hamar og Arbeiderbevegelsen Folkehøgskole i Ringsaker har de merket et voksende antall søkende. I Elverum er det etter det første opptaket ikke flere ledige plasser igjen, hele skolen er fylt opp.

– Vi startet opptaket første Februar, og vi har hatt full skole siden Mars. Vi stengte da muligheten for å søke, men fram til da fikk vi inn omtrent 475 søknader på våre 130 plasser, sier Åsmund Mjelva, assisterende rektor på Elverum Folkehøgskole.

På Toneheim er det også kamp om plassene, og på flere av linjene er det venteliste.

– Vi har økning i søketall og ligger an til å få en stappfull skole til høsten. Slik det ser ut nå vil vi få i overkant av 170 elever til høsten, noe som er ny rekord hos oss, sier Halvard Opem, undervisningsinspektør på Toneheim Folkehøgskole.