Bjørnsmoen Næss satte Europa-pers med 20 sekunder i VM-debuten

TOPPLØP I DEBUTEN: Ole Bjørnsmoen Næss har aldri gått fortere på europeisk is. VM-debuten ble en stor opplevelse for tynsetingen som ble nummer ni.
(Foto: NTB Scanpix)

TOPPLØP I DEBUTEN: Ole Bjørnsmoen Næss har aldri gått fortere på europeisk is. VM-debuten ble en stor opplevelse for tynsetingen som ble nummer ni. (Foto: NTB Scanpix)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ole Bjørnsmoen Næss VM-debuterte med det han betrakter som sin beste 10.000-meter noen gang.

DEL

Tynsetingen har gått mildistansen på 13.09,34 i kanadiske Calgary tidligere, men 13.20,54 i VM-debuten i russiske Kolomna er 20 sekunder raskere enn han noen gang har gått på europeisk is.

Det smakte for landslagsløperen, som har slitt med å finne toppformen etter nyttår.

– Det er nok hakket bedre enn det løpet jeg gikk i Calgary i mars i fjor. Jeg tror det løpet her hadde holdt til en tid under 13.00 på kanadisk is, sier en strålende fornøyd VM-debutant.

Offensiv

Løpet holdt til en 9. plass på første distanse av VM-enkeltdistanser.

Nederlandske Sven Kramer forsvarte favorittstemplet og sikret gullet med tiden 12.56,77. Ted-Jan Bloemen fra Canada tok sølvet, snaue tre sekunder bak Kramer, mens Erik Jan Kooiman sørget for to nederlandske medaljer da han tok bronsemedaljen.

LES OGSÅ: Bjørnsmoen Næss klar for VM

– Sistemann gikk så fort som 13.25,61. Det vitner om et vanvittig høyt nivå.

Bjørnsmoen Næss ble slått med drøye tre sekunder av lagkamerat Thomas-Henrik Søfteland i det andre paret, men depper ikke av den grunn.

– Det er morsomt at både jeg og Thomas får det til. Det var full klaff for begge to, sier tynsetingen, som gikk offensivt til verks.

– Jeg hadde bestemt meg for å være offensiv og lå lenge mellom 31,0 og 31,7 i rundetid. Så måtte jeg opp på 32,0 mot slutten og 33,0 på sisterunden, så det ble litt tøft. Jeg fulgte planen, klarte å være offensiv i frekvens og takt på langsidene, men måtte tyne skikkelig på de siste rundene. Men jeg er fornøyd.

Flyten tilbake

For endelig fungerte det igjen for Bjørnsmoen Næss, som ikke har truffet helt i de første løpene i det nye året.

– I januar var jeg ganske svak på trening og hadde ikke helt flyten. Den var tilbake her. Det var deilig.

LES OGSÅ: NM-sølv til Bjørnsmoen Næss

Å debutere i VM var en stor opplevelse for 24-åringen, som denne sesongen har skaffet seg bøttevis med god erfaring fra høyeste nivå i internasjonal skøytesport.

Usikkert om han går mer

– Det er mellom 5.000 og 6.000 tilskuere her og en fantastisk ramme. Det er veldig stort å få oppleve det her. Nå har jeg fått gå i A-gruppa i Heerenveen og fått min VM-debut. Det gir voldsom motivasjon for det som skal skje videre, sier tynsetingen, som fortsatt ikke vet om han får gå 5.000 meter lørdag.

– Jeg er inne på den internasjonale rankingen, men er i utgangspunktet ikke kvalifisert for det norske laget. Men jeg lever fortsatt i håpet og skal holde trykket oppe fram til lørdag for å være klar om jeg skulle få sjansen.

Artikkeltags