Lokale skyttere i knallform før VM

KLAR: Espen Teppedalen Nordsveen fra Løten er en av de største Hedmark-talentene i skyttersporten, og nå er han klar for å måle krefter med verdens beste i Sør-Korea.

KLAR: Espen Teppedalen Nordsveen fra Løten er en av de største Hedmark-talentene i skyttersporten, og nå er han klar for å måle krefter med verdens beste i Sør-Korea. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Med tilsammen 20 medaljer fra siste helgs nordiske mesterskap i Oslo, og med flere resultater helt i verdenstoppen, er det lov å være optimist for våre seks lokale skyttere, når VM i skyting i Changwon i Sør-Korea braker løs til helgen.

DEL

Det blir knalltøff konkurranse under VM i skyting. I motsetning til OL, hvor man baserer seg på kvoteplasser - og kun to fra hver nasjon - kan alle land stille med inntil tre deltakere i alle øvelser i VM. Og det er det mange nasjoner som velger å gjøre - blant annet for å starte kampen om kvoteplassene til Tokyo i 2020.

Nåløyet er dermed syltrangt i VM, og da sier det ikke så rent lite at vi har seks lokale skyttere i aksjon i Sør-Korea. Flere av dem leverte varene under helgens nordiske mesterskap - og det er resultater som gir grunn til optimisme før VM braker løs.

Dette er Hedmark-håpene i mesterskapet

Jonas Filtvedt, Rena, Lerdueskytter

Best an ligger nok Jonas Filtvedt fra Rena, som i likhet med to andre hagleskyttere er i stand til å ivareta Norges ære som en av verdens beste skeetnasjoner. Både Jonas og Erik Watndal holdt VM-nivået under NM, og gutta er forventet å være i form i Korea. Men som vanlig er det små marginer også i skeet. Har han dagen, kan Jonas være med blant de seks i VM-finalen. Forrige helg ble han norsk mester, denne helgen endte det med sølv individuelt, og gull i den nye populære mix-øvelsen, hvor en skytter fra hvert kjønn skyter annenhver gang. Formen er det tydeligvis ingen ting å si på.

Espen Teppdalen Nordsveen, Løten, viltmålskytter (junior)

Sin unge alder til tross, den unge gutten fra Løten har allerede markert seg som et av våre aller største talenter. Han skyter viltmål, en meget krevende øvelse både med luftvåpen og med cal 22. Det er flere øvelser - og også her har det kommet en mix-øvelse. Sist helg var han helt suveren under nordisk mesterskap i Oslo, og satte sågar ny norsk og nordisk rekord med smått fantastiske 588 poeng på sine 600 skudd. Det er VM-klasse over dette resultatet.  Han åpnet med 291 der hvor målet går «sakte», men på den raskeste delen, velger unggutten respektløst å legge inn 3 x 99 poeng. Han parkerte sine kolleger, sågar seniorvinneren fra Finland ble slått med 6 poeng. Det er lov å ha forventninger til denne unge skytteren i Sør-Korea.

Elverum Rifleklubb x 4

De siste fire deltagerne fra Hedmark til VM, kommer fra Elverum rifleklubb. Nivået i rifleskyting har vokst voldsomt de siste årene, og vi antar at det er i lagkonkurransene Norge kan ha størst sjanser for medaljer, og da kanskje først og fremst i juniorklassen.

Skytterdronningen Katrine Lund viser gryende form på 50-meter-banen, hvor hun vant både 60 skudd ligg og match-øvelsene under Nordisk sist helg. Fortsetter den formstigningen vi har sett etter at hun for kort tid siden byttet utstyr, kan alt som skje! Resultatet og seieren på ligg-øvelsen i nordisk var meget overbevisende, men denne øvelsen er merkelig nok tatt bort fra OL-programmet.

Vegard Sveen Nordhagen (19) er med i det siste store mesterskapet som junior. Han har deltatt mange ganger før. Han skal skyte både luft- og miniatyr-øvelsene. Som tidligere har Norge også denne gang et sterkt lag, spesielt i lagkonkurransene på 50-meter. Der forventes det faktisk at Norge henger med i toppen. Vegard som har tatt et års pause fra studiene bare for å satse på sporten sin, vant også en av øvelsene under siste helgs nordiske mesterskap, denne gang med luftriflen etter en durabelig fight hvor han på mesterlig vis tok igjen landsmannen og skolekompisen fra NTG, Jon Hermann Hegg, på det aller siste finaleskuddet.

Mari Bårdseng Løvseth 18 (junior) Etter å ha satt ny nordisk rekord med hele åtte poeng, noe som holdt til å bli suveren nordisk mester, skulle en anta at den unge Elverum-skytteren var i medaljesjiktet i et VM i skyting. Det er hun om hun opprettholder det nivået hun viste i helgen. Mari B. Løvseth leverte en avsluttende stående-skyting i verdensklasse. Der og da fikk hun vist at hun kan ha stålkontroll på nervene når det gjelder som mest.

Oda Bårdseng Løvseth, 20 (junior) Fikk en overraskende VM-plass da to juniorer kom med på seniorkvoten. Men storesøster Løvseth har denne sesongen vist sine kvaliteteter, gjennom å ha bidratt som ankerkvinne på Norges gull-lag under militært-VM. I helgen var hun der igjen, og nappet bronsen foran langt mer meritterte skyttere i luft-konkurransen. Medalje også på mix og i lagkonkurransen gir god påfyll av fersk selvtillit. Det antas også her at lagkonkurransen på 50-meter er Norges sterkeste øvelse.

Nivået er imidlertid nå så skyhøyt i juniorklassen, at mange av verdens beste juniorer skyter i seniorklassen, hvor de prøver å kvalifisere nasjonen til OL. Det formelig vrimler med 17 -20-åringer i alle øvelser, som preger alle seniorlistene i verdenscup-kkonkurransene. Det gjør det også i Norge. To av landets fremste juniorer skyter i seniorklassen sammen med Katrine Lund.

Artikkeltags