Gå til sidens hovedinnhold

Slik har CC Hamar forandret byen på fem år

Artikkelen er over 1 år gammel

Fem år siden CC Hamar åpnet. – Kjøpesenteret forandret byen til det bedre, mener kundene Monica Tveit og Silje Myrkaskog.

Sveip motivene over for å se flere bilder fra CC Hamar.

11. november 2014 åpnet 79 butikker på CC Hamar. Hvordan forandret kjøpesenteret Hamar?

– Til det bedre. Det er jo hit de fleste går og handler nå, selv om det jo ble mer dødt i sentrum, mener Monica Tveit, og får støtte fra venninne Silje Myrkaskog.

De er på oppdagelsesferd hos butikken Rituals inne på CC Hamar.

Venninnene sier at de er inne på senteret minst en gang i uka.

– Det jo hit de fleste går i Hamar, sier Silje.

Fra starten

Parallelt med bursdagsfeiring pynter CC Hamar til den store julehandelen.

I andre etasje er Martodden barnehage på besøk.

– Vi skal pynte juletreet, sier Karoline Omre Lie (praksiselev fra Storhamar videregående skole) og løfter opp Ada Sofie Evensen Hole som stolt monterer julepynt på treet.

Et av mange tiltak for å gjøre senteret attraktivt for kundene som vil besøke senteret til jul:

– Det blir bra! Nå tenner vi snart lysene og da det er ikke lenge til jul, sier Ada Sofie.

I første etasje har Thea Tangen har vært ansatt hos Høyer i fem år.

– Jeg har vært her siden de åpnet senteret første dag. Det har vært fem veldig, veldig fine år. Men det føles rart at tiden har gått så fort, sier Thea og legger til:

– Mange av kundene har vært hos oss alle disse fem årene, og kommer tilbake for å handle hos oss. Vi lærer oss hva de liker og de blir nesten som venner. Hyggelig.

Runa Van Hoven har vært Høyer-ansatt i bare en måned:

– Jeg er ny, men gleder meg også til å være her i minst fem år, sier Runa og ler.

– Hvorfor ville du jobbe på kjøpesenter?

– Jeg er interessert i klær og moter, og det å spennende å møte nye mennesker hver dag og yte god service slik at folk blir fornøyde og kommer tilbake til butikken.

– Hvordan tror dere at senteret har forandret byen vår?

– Bare på fem år har det skjedd utrolig mye, ikke bare i senteret men også i byen vår. Nå ser plutselig folk på Hamar som et reisemål. Folk kommer fra Gjøvik, Lillehammer og andre steder langveisfra på besøk.

Avisene fylles opp av nyheter om kjedekonkurser og artikler om at varehandelen sliter mot netthandelen.

– Nå har vi også nettbutikk. Men: Vi har ikke merket så mye til spådommene om butikkdøden. Det er fortsatt mange som liker å komme for å ta på, føle på og prøve varene; en opplevelse man ikke får når man handler over nett, sier Thea.

Forberedt på forandring

I første etasje er senterleder Nina Utkilen i ferd med å pynte bursdagsbordet.

– Fem år har gått fort! Jeg synes det ikke er lenge siden vi sto utenfor senteret og var spente. Mange ansatte hadde jobbet døgnet rundt for å få alt på plass, og det var en kjempestor dag når vi endelig kunne ta imot alle gjestene, erindrer Nina.

– Jeg føler at det er en stor dag i dag også, som vi naturligvis må feire.

– Hvordan har de fem årene vært?

– Det har vært en fantastisk spennende reise. Vi har fått til veldig mye i løpet av fem år. Det første fulle driftsåret hadde vi 833 millioner i omsetning og cirka to millioner besøkende. Nå er vi på vi opp mot 1,2 milliarder i omsetning, og 2,7 millioner besøkende. Vi ligger på et sted mellom 50.000 og 55.000 besøkende uka, sier Nina og fortsetter:

– Etter tre år ble vi kåret «årets kjøpesenter». Og noe av det beste vi har oppnådd er samholdet og samarbeidet vi har på senteret. En stor gjeng som drar lasset sammen i riktig retning. Samhandling er nøkkelen til suksess.

– Det var voldsom debatt når man skulle etablere et nytt kjøpesenter. Hva synes du senteret har gjort med byen?

– Hvis en ser på tall fra Statistisk sentralbyrå så har omsetning per innbygger i Hamar økt. Og senteret har tilført byen handelsaktører som ikke har vært i Hamar tidligere. Vi har på mange måter stoppet handelslekkasjen og fått folk til å komme til Hamar, noe som er veldig positivt. Og tilbakemeldingen fra kundene er jo kjempepositive. De opplever at vi har et godt tilbud.

– Frykter du butikkdød?

– Vi står midt i en skifte nå, men handel vil bestå. Det gjelder å være omstillingsdyktig og lytte til hva kundene vil ha. De fysiske butikkene vil overleve, men man må være framoverlent og gjøre de riktige valgene.

– Hvordan ser senteret ut om fem år?

– Jeg tror på mer og mer tjenester og flere gode opplevelser.

Naboen vant

Daglig leder hos Kreativ Interiør, Harald K. Jørgensen, ser det ovale kjøpesenteret fra butikkvinduene i møbelbutikken.

– For oss som ligger i Vangsveien har etableringen vært positiv. Det blir mange tilfeldige kunder som passerer oss og som svinger innom – enten de er på vei mot eller fra sentrum. De må jo gå forbi oss, sier Jørgensen og smiler.

Han har omsetningstall som underbygger påstanden om at etableringen av senteret har vært et gode:

– Vi hadde en stabil omsetning i flere år før senteret etablerte seg. Og etter at senteret kom så har omsetningen tikket oppover hele veien. Da har vi ikke mistet omsetning på at senteret ble etablert, sier Jørgensen.

– Kanskje er det sånn at senteret trekker en del folk fra regionen til Hamar, og at det drypper litt på oss sentrumsbutikkene også? Er du først på besøk på CC Hamar er det jo lettvint å ta turen innom sentrum også.

– Snudde utviklingen

Da CC Hamar åpnet het ordføreren Morten Aspeli, men nåværende ordfører Einar Busterud husker dagen godt.

– Vi lever ikke av gamle minner. Skøytesporten har flyttet inn, og vi må tilpasse oss utviklingen, sa Busterud til avisen da CC Stadion ble åpnet.

Fem år etter mener ordføreren fortsatt at det var riktig å gå for å bygge et stort kjøpesenter to kvartaler unna gågata:

– Etableringen av CC Hamar har ført til at Hamar har gjeninntatt Hamars posisjon som det definitive handelssentrum for Innlandet, sier Busterud.

Han forteller om at kommunepolitikerne var i tvil om at det skulle bygges et stort kjøpesenter nær sentrum:

– Vi sto oppe i et dilemma. Sentrum slet før etableringen. Handelen gikk sakte, men sikkert ned år for år. Men nå er vi på statistikkene at kurvene peker oppover. Nå er Hamar landets femte største handelsby målt i omsetning per innbygger.

Busterud mener også at Hamar sentrum er i ferd med å klatre ut av en tung tid:

– CC-etableringen skapte noen utfordringer for byen, men nå begynner også lokalene i byen å fylles med aktivitet igjen.

Kommentarer til denne saken