(Hamar Dagblad)

Inne i en bolig på Hamar Vest driver 37-åringen og sparkler og maler.

– Jeg har havnet på det beste stedet i det beste landet, sier syriske Tarek Kafrouni.

På under fem år i Norge har han ordnet seg førerkort, fagbrev og jobber. Så sent som i august etablerte han sitt eget malerfirma.

Syreren snakker perfekt norsk. Og tegningene, maleriene og fotografiene hans vekker stor beundring.

Havnet i vannet

Da Tarek fikk utkallelse til militæret i Syria bestemte han seg for å komme seg vekk fra hjembyen Tartus.

Han ordnet seg tillatelse til å ta seg jobb som kokk på en båt som reiste mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater og Rødehavet og Det Indiske Havet.

Under en reise til Dubai oppsto det dramatikk da båten sank i havet, fullastet med sauer som var frakten om bord.

– Da var vi cirka sju timer unna land. Vi havnet i vannet og fikk hjelp først etter seks timer av en oljebåt som skulle til Dubai, forteller Tarek.

Han måtte vente i en måned i Dubai på nytt pass fra syriske myndigheter før han kunne vende tilbake til Syria.

Episoden fikk Tarek til å ville begynne på nytt.

Med penger fra rederiet og fra smykker som moren solgte, klarte Tarek å komme seg til Hellas.

– Vi reiste fra Libanon til Tyrkia med båt og videre til Hellas på ulovlig måte. Jeg betalte 1.200 dollar for å komme til Hellas.

– Jeg hadde bodd i Hellas i 2010, før krigen, og kunne gresk og hadde venner i Aten som kunne hjelpe meg. Dermed kunne jeg ta meg jobb i Hellas fra første stund.

Da han skulle ordne oppholdstillatelse i Hellas fikk han rådet om å dra videre. Til Tyskland.

– Det ble ikke Tyskland. Jeg reiste gjennom sju land, fortsatte gjennom Danmark og Sverige og endte opp i Norge. Det ble Norge fordi jeg hadde jobbet med en venn i Hellas som i forveien hadde flyttet til Bergen. Han ga meg rådet: «Kom til Norge. Det er beste stedet å være».

Satset på Tarek

Tarek ankom Norge oktober 2015.

På den første dagen i Oslo bestemte seg at han skulle lære seg språket.

– Jeg oppsøkte noen mennesker som kunne norsk og arabisk, og gikk i gang med å lære fra første dag. Fordi jeg visste at språket er døråpneren til alt. Og man mister raskt følelsen av at alt rundt en selv er fremmed.

Tarek havet først i en hytte Vrådal. Der jobbet han med sauer og hjalp en bonde med å male mens han gikk rundt med et kamera og tok bilder av naturen.

Deretter ble det et år på mottak i Vang i Valdres.

– Her ble fikk jeg opplæring i språket av en 88 år gammel lærer gjennom frivillighetssentralen. Hun stilte strenge krav til oss, erindrer han.

– Hvordan havnet du på Hamar?

– Når jeg fikk endelig oppholdstillatelse så ble jeg bosatt i Stange gjennom et introduksjonsprogram. Og jeg fikk praksisplass hos Anno Museum Domkirkeodden i tre måneder.

Han søkte raskt på programmet Vigo Voksen på Senter for voksnes læring ved Storhamar videregående skole for å få fagbrev.

Der fikk han en karrieresamtale med avdelingsleder Tove Spikkerud.

– Han kom hit sammen med en representant for flyktningtjenesten første gang 21. mars 2018. Da kom han som en mann som virkelig ville noe. Han sa: «Tove, jeg vil ikke på NAV. Jeg vil jobbe. Og jeg vil opp og fram». Da tenkte jeg: «OK, han her vil virkelig dette», sier Spikkerud og smiler.

– Vi fant ut at han hadde veldig mye erfaring som maler. Dermed hjalp vi han med å få praksisplass på Løten Malerverksted. Etter to måneder fikk vi telefon fra lederen på Løten: «Han Tarek er så flink at han vil jeg ansette». Jeg svarte: «Jammen, han er jo ikke ferdig på skolen ennå». Svaret i andre enden var: «Nei, det gjør ingenting. Han ansetter vi».

Spikkerud fikk seg en ny overraskelse da Tarek åpnet telefonen sin for å presentere sin hobby. For der dukket det opp malerier, tegninger og fotografier som satte henne helt ut.

– Helt fantastiske verk!

Laget eget firma

Tarek begynte i Løten Malerverksted 21. mars 2018, han ble meldt opp til fagbrev 12. november samme år.

– Det sier mye om hans stå-på-vilje, og det samarbeidet vi klarte å lage mellom bedrift og skole. Og ikke bare tok han fagprøven veldig raskt, men han besto den med «Meget bra».

I etterkant tok Tarek seg etterhvert en ny jobb hos Malermestrene Ringsaker – Jac E. Jensen & Sønn AS, Men firmaet gikk konkurs i april.

1. august startet opp sitt eget firma, Effect Malerservice. Et enkeltmannsforetak med adresse i leiligheten i Ridabu.

Tarek har laget seg en profesjonell hjemmeside og har sørget for en levende tilværelse i sosiale medier.

– Jeg starter først for meg selv, for å komme inn i lover og regler i det norske systemet. Men ambisjonen er at Effect Malerservice blir et AS og at jeg får ansette mange folk i framtiden. De aller beste malerne, sier Tarek og smiler.

For han er veldig opptatt av kvalitet:

– Jeg har mer enn 14 års erfaring. Jeg hadde et firma i Syria og et firma i Hellas. Jeg kjenner så mange teknikker fra forskjellige land. Derfor forteller jeg folk at de ikke må være redde for å prøve noe nytt. Jeg vil stimulere nordmenn til å prøve ut nye ting, nye teknikker.

– Folk betaler flere millioner kroner for å bygge hus eller å pusse opp, og da er maling noe av det viktigste man investerer i. Man må tenke på hvordan alt skal blir seende ut til slutt, og da nyter det ikke å spare på kvalitet.

Akkurat nå jobber han med to store prosjekter: En bolig på Hamar Vest og et maleoppdrag fra Hamar Bygg.

Liker naturen

– Litt om deg selv. Hvem er du?

– Jeg kom hit alene, så jeg er singel. Fritiden bruker jeg på tegning og foto. Jeg har hatt fotoutstilling på Hamar kulturhus og i Vrådal i Telemark. Jeg liker å ta bilder av naturen. Den norske naturen er utrolig fin.

– Han Tarek har sagt: «Det eneste du ikke har klart å skaffe meg, Tove, er en kjæreste. Da måtte jeg svare at det må han klare selv. Men alt annet har han klart å fikse på egen hånd, sier Spikkerud og smiler.

Hun forteller en litt morsom historie:

– Han forsøkte å ta sertifikatet, og fikk tilbud om å ta teoriprøven på sitt eget språk, arabisk. Han slet med å bestå, så jeg anbefalte han om å ta prøven med norsk språk. Da besto han med en gang, sier Spikkerud.

– Da gikk det så det suste – etter fem ganger, sier Tarek og bryter ut i latter.

– Også må jeg fortelle at Tarek er superflink på å bygge nettverk og skape nye relasjoner.

På kamerarullen til 37-åringen ligger et bilde av han selv og artisten Lars Bremnes.

– Han fikk en av tegningene mine.

– Hva tenker du om den reisen du har tatt?

– At jeg er heldig som har fått hjelp fra så mange fantastiske folk, slik at jeg er her jeg i dag.

– Også var det flaks at jeg tilfeldigvis havnet i en så flott by som Hamar.