Mye skal med på tur. Både ski, skisko og staver. I tillegg er kanskje en bag med brettspill med på lasset.

Noen kofferter med klær og mat skal kanskje også få plass.

Nå går NAF ut og advarer folk mot bare å hive ting inn i bilen og dra på tur.

– Det gjelder å sikre lasten godt og det handler om å pakke smart. Ikke legg tunge ting løst på toppen av den allerede høye haugen med bagasje. Ett par slalåmstøvler kan være svært farlige ved en kraftig oppbremsing om de ligger løst på toppen av all annen bagasje, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

Han råder vinterferiebilistene til å legge de tunge tingene lavt og så langt fram som mulig.

Deretter følger man på med lettere og lettere bagasje. Til slutt sikrer man det hele med spennbånd eller bagasjenett slik at bagasjen ikke kan forskyve seg eller komme flygende dersom man blir nødt til å foreta en kraftig oppbremsing.

– Dette har både med sikkerhet og med bilens kjøreegenskaper å gjøre. Legger du tunge ting på toppen eller helt bakerst i bagasjerommet forskyver du bilens tyngdepunkt. Det vil føre til at bilen får endrede kjøreegenskaper, advarer Svendsen.

Han advarer også mot å ha løs bagasje inne i bilen – eller å legge gjenstander på hattehyllen.

– Et lite nettbrett eller andre gjenstander som det i dag er helt naturlig for mange å bruke på biltur kan bli livsfarlige prosjektiler. Vårt råd er å feste disse til egnede stativer når man kjører og sørge for at andre småting legges i hanskerommet eller tilsvarende steder der de kan oppbevares sikkert. Å legge ting på hattehyllen er en dårlig ide også fordi det hindrer sikten bakover, sier NAF-rådgiveren.

Svendsen advarer også mot å bruke skiboksen som et ekstra bagasjerom.

– Det er selvsagt fristende å utnytte plassen i skiboksen maksimalt, men i en skiboks skal man bare frakte lette gjenstander. Fordi den er på taket påvirkes bilens kjøreegenskaper veldig av den økte lasten. Rådet er ganske enkelt at man holder seg innenfor begrensningene som er gitt i bilens vognkort. Husk at både skiboksen og skistativet må regnes med og bidrar til totalvekten du kan ha på taket av bilen, sier han.

Her er NAFs pakkeråd for vinterferien

  • Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  • Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter.
  • Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
  • I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok.
  • Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen.