Gå til sidens hovedinnhold

Slik reagerte barnehagebarna på meldingen fra Bondelagets leder: – Hæ? Spiser plantene bæsj!?

Det ble litt mye for noen av barna på Trysil Friluftsbarnehage i Plassen da Elisabeth Gjems i Innlandet Bondelag fortalte at plantene gjødsles for å vokse. – Hæ? Spiser plantene bæsj? utbrøt en av den smått sjokkert.

Torsdag fikk de 14 barnehagebarna overlevert et brett med 24 planter av Elisabeth Gjems, som er leder i Innlandet Bondelag. Jan Ove Lyseggen fra bondelaget i Trysil og Engerdal var også til stede.

Bondelaget leverer grønnsakbrett til 380 barnehager i hele Innlandet. Prosjektet er et samarbeid mellom Innlandet Bondelag, grøntprodusent Louise Gjør og Statsforvalteren i Innlandet. Bakgrunnen er Gjørs ønske om å øke barns nysgjerrighet og kunnskap om mat og planter og Norsk Bondelags 125-årsjubileum.

I alt skal det overleveres mer enn 9.000 grønnsakplanter til barnehagene i Innlandet.

Sammen med barna i de fire nederste trinnene på Trysil Montessoriskole, som ligger vegg i vegg med barnehagen, vil barnehagebarna i Plassen nå få mulighet til å dyrke sine egne grønnsaker.

Barna i 1.–4. klasse på skolen er allerede i gang med å lage sin egen kjøkkenhage, og her kommer plantene fra bondelaget godt med.

Med stor nysgjerrighet, spesielt blant de yngste, fulgte barna med da bondelagslederen fortalte dem om planter, gjødsel og næring.

Det var her opplysningen om gjødselen ble overlevert.

– Noen av barna syntes det var litt rart. Det var vel ikke akkurat det de hadde ventet seg. De snakket en del med bondelagets leder om dette, sier Marit Moberg, som onsdag overtok som konstituert barnehageleder etter Elisabeth Freitag.

Freitag sluttet etter jul, og jobber nå som barnehagestyrer i Trondheim.

Helt uten kunnskap om grønnsaker og planter var ikke barnehagebarna i Plassen. Brokkoli kunne de litt om, selv om denne grønnsaken ikke falt spesielt godt i smak hos alle.

– Jeg liker ikke brokkoli. Men det gjør Ole bror min! sa Lilly Rundfloen Moberg (4).

Vanligvis er det kun barnehagebarn som er involvert i prosjektet, men ettersom relasjonen mellom barnehagen og skolen i Plassen er så tett, og byggene deres ligger vegg i vegg. Skoleeleven er allerede i gang med sin kjøkkenhage, der de i forrige uke sådde frø til reddiker, sukkererter og karse.

Nå kan de innlemme de 24 grønnsakplantene til barnehagebarna. Ved siden av brokkoli skal barna blant annet dyrke fram blomkål, rødkål og romanesco.

Kommentarer til denne saken