En «steintøff badeplass i elva» kalte Rettens badenymfer Styggmyrhølen badeplass i elva Tunna da de tok en sjekk på badeplassene i Fjellregionen i 2014.

Steintøff er vel ikke badeplassen, da i positiv mening, i dag. I dag er den heller lite innbydende.

Og årsaken er ikke bare kaldt badevann, skriver Arbeidets Rett.

Naboene fortviler

Kjell Ove Snekkermoen og Tove Brurok, som er nærmeste naboer, forteller at det «ser ikke ut» i området ved Styggmyrhølen. Denne kraftsalva fyrte Snekkermoen av på sin egen facebookprofil:

– Her er det vi får igjen.! I sommer har det vært veldig mye overnatting ved badeplassen i Styggmyrhølen, blir forbannet av folk som bruker det som do, her er det badeplass, og kun det! Griseri ! Det er ingen Campingplass her, dem får dra til Tynset Camp der det er sanitæranlegg, men det vil de nok ikke ! Vurderer å stenge av veien.

Slik ser det ut

Vi ble tirsdag med Snekkermoen og Brurok for å se på forholdene ved Styggmyrhølen. Og Kjell Ove hadde ikke overdrevet i sin facebookuttalelse.

Ved parkeringsplassen sto det en utenlandsregistrert kassebil. Tre personer satt utenfor, og de var i ferd med å gjøre opp bål.

På stien ned mot badeplassen stopper Kjell Ove og peker ned i gresset:

– Her er det både avføring og dopapir som ligger tett inntil stien, sier han.

På motsatt side av stien ligger det gamle «rester» etter det som har vært et kjøretøy, et dekk på felg, og noen stålplater. Og en tomflaske det står Corona på.

Nede på det som ved første øyekast ser ut som en innbydende badeplass, er det på langt nær innbydende. Her har det vært hundeeiere som bør ha dårlig samvittighet, mener Snekkermoen.

En morgen vi kom kjørende innover vegen her, tok vi ei dame på fersken. Ho satt midt i vegen med buksa på hæla.

Kjell Ove Snekkermoen

Men det er ikke bare på selve badeplassen det er lite innbydende. Det er stier inn i skogen og flere steder har folk gjort fra seg. I tillegg ligger det papir og sigarettsneiper flere steder.

Det er heller ikke bare i skogen folk gjør fra seg.

– En morgen vi kom kjørende innover vegen her, tok vi ei dame på fersken. Ho satt midt i vegen med buksa på hæla.

Vil vurdere å stenge vegen

Tove og Kjell Ove bor kun et steinkast fra badeplassen, og de er ganske så oppgitt over hvordan det som var ei perle og en populær badeplass, har blitt seende ut.

– Styggmyrhølen var ei perle, en svært populær badeplass ikke minst for bygdefolket. Men slik det nå begynner å se ut her, er det ikke mye å skryte av, mener Snekkermoen, som ikke alene er eier av grusvegen fra riksveg 3 og inn til Styggmyrhølen.

– Fortsetter det slik, ja da vil jeg ta en prat med de andre grunneierne så får vi sammen vurdere om vi rett og slett skal få stengt vegen for all annen trafikk enn den private.

– Ville ikke mye av problemet vært løst om dere ordnet med toalett og søppelbøtter, som det per nå ikke finnes?

– Å sette opp et permanent toalettanlegg her, vil være ganske så utfordrende. Ikke minst med tanke på isgang og vårflom. Men søppeldunker, og et mobilt toalett, vil jo være mulig å få på plass.

– Men det kan ikke være naboenes ansvar. Det har jo i årevis vært en badeplass for mange dette, mener Snekkermoen.

Dette sier grunneier, Tynset kommune

Arbeidets Rett henvendte seg til teknisk sjef i Tynset kommune, Svein Magne Storaas, og viste ham bildene fra Styggmyrhølen og området tett inntil badeplassen, og han sier dette:

– Jeg forstår godt at naboene til Styggmyrhølen reagerer på etterlatenskaper i området. Dette er generelt en plage også for mange busslommer langs riksveg 3.

– Det har også blitt godt innsyn mot Styggmyrhølen fra riksveg 3, noe som sannsynlig vis gjør at flere ser sitt snitt til å campe der.

– Men kommunen har ingen rutine eller tradisjon på å foreta denne type opprydding, og vil ikke gjøre noe umiddelbart unntak i dette tilfellet, sier teknisk sjef Storaas.

Vil ikke gjøre det til en offentlig badeplass

– Vi er også kjent med at Styggmyrhølen har vært brukt som badeplass i en årrekke av lokalt kjente, men dette er ingen offentlig badeplass, sier Svein Magne Storaas.

Han viser til at stedet er veldig idyllisk, sørvendt og elva legger igjen en naturlig sandstrand som gjør stedet tiltalende.

– Til tross for dette har jeg personlig flere betenkeligheter mot å utvikle Styggmyrhølen til en offentlig badeplass, sier han og remser opp disse argumentene;

  • Tunna elv har stor vannføring med sterk strøm forbi stedet, dette betinger at badende må være godt svømmedyktige. Etter min mening er det ikke egnet som badeplass for barn.
  • Atkomst for gående eller syklende er veldig dårlig, avstand langs rikvseg 3 fra Motrøkrysset til avkjørsel er 840m.
  • Avkjørsel inn på den private vegen fra riksveg 3 framstår som trang og lite egnet, spesielt når du kommer nordfra, jeg vil anta at vegmyndighetene til riksvegen har meninger rundt dette.

Anbefaler skilting

– Jeg synes det er trist at området blir tilsvinet, og kan spille inn at det er mulig å settes opp skilt som opplyser om at det er privat veg, ingen camping etc. her er det flere muligheter. Felles for en eventuell skilting langs private veger er at det må skiltes med sorte skilt på hvit bunn.

Kommunen er, som tidligere nevnt, grunneier av området rundt selve badeplassen, og vil ta ansvar for skilting der, lover teknisk sjef Svein Magne Storaas.