Styret i A/S Østlendingen har vedtatt å innstille Hamar Dagblad. Over 50 års avishistorie er slutt. Og det er vemodig, ikke minst for publikum i Hamarområdet, som har fått ei gratis avis i postkassa si.

Hamar Dagblad ble starta i 1971, som et klart alternativ til den da sterkt Arbeiderparti-lojale avisa Hamar Arbeiderblad. HD hadde en annerledes politisk og journalistisk profil, og konkurrerte godt med HA.

På 1970-tallet, og i noen tiår framover, var det fortsatt marked for flere konkurrerende aviser i en by, eller distrikt. Begrepet nummer 2-avis kjennetegna den minste av konkurrentene. Og disse var ofte tøffere i journalistikken. Hamar Dagblad var i flere tiår ei avis som, foruten å være lokal og tett på hverdagslivet til folk, satsa på avslørende journalistikk.

Journalister som Aud Jøran Kalfoss og TV2-nestor Asbjørn Øyhovden spadde opp journalistikk, som mange konkurrenter kunne misunne dem. Og de vant priser, blant anna landets høyest ansatte fagpris, SKUP.

Hamar Dagblad var alltid ei frisk og ung og offensiv avis, men sleit samtidig med å tjene penger. I åra etter tusenårsskiftet kom det runder med nedbemanning og endring av profil. I 2005 valgte eierne å satse på HD som gratisavis. De ble da helt avhengige av annonser som finansiering.

Annonsemarkedet har deretter gått ned for norske aviser. De digitale internasjonale gigantene har dessverre tatt stadig mer. Hamar Dagblad har tapt stadig mer penger. I de siste åra millioner av kroner. Derfor har styret altså vedtatt å innstille avisdrifta. Siste utgave kommer på torsdag, så er det slutt. Det er leit, men utvilsomt en riktig avgjørelse.

Østlendingen, Ringsaker Blad og Solungavisa, som folk abonnerer på og som har et godt annonsesalg, går så det suser, og skapte i fjor et overskudd på godt over 20 millioner kroner til A/S Østlendingen.