Gå til sidens hovedinnhold

Smitten øker - innfører nye tiltak i fire kommuner før jul

Kommuneoverlegen har i dag vedtatt en forskrift om midlertidige tiltak for å hindre spredning av covid-19 i Ringsaker kommune. Tiltakene gjelder også i Hamar, Stange og Løten.

Det opplyser Ringsaker kommune i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Tiltakene er likelydende og samordnet for alle fire kommunene, og er vedtatt med tidsbegrensning, i første omgang til og med 23.12.2020.

Kommunedirektør i Stange, Kaija Eide Døren, sier at situasjonen er alvorlig.

– Dette vil få konsekvenser for våre innbyggere. Jeg kan godt forstå at foresatte, foreldre og besteforeldre blir engstelige, slik situasjonen oppleves nå.

I Stange har det de siste dagene blitt påvist flere smittetilfeller, også tilknyttet skoler og barnehager.

Les også

Kommuneoverlegene har en klar oppfordring: – Dumt å ikke bruke et våpen vi vet fungerer

Smitten øker

– De siste to ukene har det har vært en klar økning i smittetilfeller lokalt i regionen. Bare i Ringsaker er det meldt 50 nye tilfeller siden 6. desember. Det er smitte i mange ulike miljøer og i alle aldersgrupper. Flere av tilfellene har ikke kjent smittevei, noe som tyder på at det er en del smitte i samfunnet som vi ikke klarer å fange opp, sier kommuneoverlege Cecilie Blakstad Eikenes.

Den nasjonale strategien for å håndtere Covid-19-pandemien baserer seg på testing, isolering, smittesporing og karantene (TISK). Denne strategien har fungert godt siden den ble tatt i bruk, og forutsetter at informasjonsinnhenting, kartlegging av nærkontakter og etterlevelse av smittevernrådene fungerer på en tilfredsstillende måte. Strategien fungerer opp til et visst smittenivå, men etter det må man sette inn andre tiltak.

– Nå nærmer smitten i regionen seg et nivå hvor strategien ikke lenger virker. For å redusere smitteøkningen må vi sette inn tiltak som reduserer kontakthyppigheten, sier Blakstad Eikenes.

– Samtidig kan vi ikke si ofte nok at det nå er særdeles viktig at alle som får symptomer på luftveisinfeksjon tester seg, understreker hun.

Les også

Ansatt ved Moen sykehjem smittet: – Ble testet med hurtigtest

Les også

Ny smitte i Elverum. Flere skoler med hjemmeundervisning

Uoversiktlig situasjon

– Den siste uka har vi fått flere utbrudd både i skole og innenfor helse og omsorg. Oppsummert er det en uoversiktlig smittesituasjon med smitte på flere steder, sier rådmann Jørn Strand.

Utbruddet setter både testapparatet og smittesporingsteamet på en hard prøve, og en ser at det er helt nødvendig å ta ytterligere grep for å bremse utviklingen.

– Dersom vi skal klare å stoppe dette utbruddet må vi alle ta i enda et tak nå inn mot jul, sier rådmannen, og oppfordrer alle til å lese forskriften nøye.

Forskriftens bestemmelser innebærer blant annet:

  • Stenging av offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter innendørs
  • Antallsbegrensning i butikker og på kjøpesentre
  • Forbud mot arrangementer innendørs, med gitte unntak
  • Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer utendørs med flere enn 100 personer til stede samtidig.
  • Serverings- og skjenkesteder må stenge kl. 22.
  • Det er ikke tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn ti personer til stede, og samtidig bør antallet husstander som samles begrenses.

Forskriften vil bli gjort tilgjengelig på nett så snart den foreligger.

RB oppdaterer saken!

Kommentarer til denne saken