Hardere skyts mot ulovlig tobakkshandel

Regjeringen vil bekjempe ulovlig tobakkshandel. Her fra et beslag som består av sigaretter. Foto: Anette Karlsen, NTB scanpix/ANB

Regjeringen vil bekjempe ulovlig tobakkshandel. Her fra et beslag som består av sigaretter. Foto: Anette Karlsen, NTB scanpix/ANB

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringen mener smugling og ulovlig salg av tobakk finansierer kriminalitet.

DEL

To nye lovforslag mot den ulovlige handelen foreligger nå fra regjeringen.

– Smugling og ulovlig salg av tobakk bidrar til å øke tobakksforbruket og er dermed negativt for folkehelsen, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Regjeringen har derfor sendt to forslag til Stortinget, både om ratifisering av internasjonal protokoll og forslag til nasjonale lovendringer. I 2013 undertegnet Norge protokollen som skal bidra i kampen mot ulovlig tobakkshandel.

Så langt har 35 parter sluttet seg til protokollen, inkludert EU. Protokollen vil imidlertid ikke tre i kraft før 40 land har ratifisert den. Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått lovendringer for å gjennomføre protokollen.

Endringene omfatter en bevillingsordning for produksjon, import og eksport av tobakk, samt et nytt system for å spore tobakksvarene. I tillegg ønsker departementet et nytt sikkerhetsmerke som skal hindre forfalskning av tobakksvarer.

Artikkeltags