Søknaden om å bli universitet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
NOKUT blir i Østlendingen 16. januar sitert på en måte som kan forvirre leserne. Jeg vil derfor komme med noen klargjøringer.

For det første: Søknaden til Høgskolen i Innlandet (HINN) er fremdeles under behandling i NOKUT. For å sikre en forsvarlig saksbehandling kan NOKUT derfor ikke kommentere utsagn i pressen som er basert på spekulasjoner. Etter at høyskolen har levert sitt tilsvar, vil NOKUTs administrasjon vurdere rapporten fra den sakkyndige komiteen og tilsvaret og legge fram saken for styret. I slike saker er det heller ikke uvanlig å legge fram høyskolens tilsvar for den sakkyndige komiteen for en tilleggsuttalelse. Når høyskolen nå har fått seks uker på å gi tilbakemelding på rapporten fra den sakkyndige komiteen, betyr det at første mulighet for behandling i NOKUTs styre er 19. mars.

For det andre: HINNs universitetssøknad kom inn før fristen for å bli behandlet etter overgangsordningen, og det har den også blitt. Det er den sakkyndige komiteen selv tydelig på i rapporten. Overgangsordningen og kriteriene både forklares og vurderes av komiteen i rapporten.

Saksbehandlingen vil selvsagt kun være opptatt av om høgskolen fyller gjeldende kriterier for å være universitet

For det tredje: Komiteens mandat har vært å gjøre en faglig vurdering av søknaden til HINN ut ifra gjeldende kriterier for å bli universitet, nedfelt i Kunnskapsdepartementets og NOKUTs forskrifter. NOKUTs komiteer skal ikke trekke inn andre forhold, som politiske forventninger eller diskusjoner og prosesser ved andre institusjoner, eksempelvis Nord universitet. Dermot skal komiteen skjelne til høyskoler som har blitt vurdert etter det samme regelverket. Dette handler om likebehandling. Derfor kan vi lese i rapporten at komiteen har sett til NOKUTs vurderinger av søknadene til Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen i Sørøst-Norge hadde for å bli universitet.

Helt til slutt kan jeg betrygge alle om at NOKUT i saksbehandlingen selvsagt kun vil være opptatt av om høgskolen fyller gjeldende kriterier for å være universitet. I likhet med den sakkyndige komiteen skal NOKUT som forvaltningsorgan ikke trekke inn andre forhold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken