Under Pultost- og Akevittdagene i Løten forrige helg, fikk eierne Ellen Marie Tangen/ Hans Bondal og Stein og Tanja Vaaler på Solliaysteriet i Stor-Elvdal prisen for best produkt i kategorien Desserter & kaker og bakst.

Karamellpuddingen deres var til og med det eneste produktet hvor juryen var enstemmige. Desserten falt så mye i smak hos publikum, at den ble helt utsolgt før utdeling av premiene.

På jakt etter nye produkter

– Vi er på jakt etter nye produkter og har brukt litt tid på utvikle langtidsholdbar karamellpudding med fire måneders holdbarhet for å ha mulighet til å selge den videre i større skala etter hvert, sier Ellen Marie Tangen.

Hun har lagd karamellpudding etter gamle metoder i mange år, men da har det vært i en form med begrenset holdbarhet. Nå er oppskriften modernisert med at karamellpuddingen er på glass.

– Geitemelk blir ikke brukt mye til sånne typer ting. Det er litt synd for nå er geitemelken i Norge av så høy kvalitet, fortsetter Ellen Marie.

Åpnet rett før Norge stengte ned

Etter en lang og tung kamp mot byråkratiet om å få på plass den nødvendige finansieringen, åpnet ekteparene Bondal/Tangen og Vaaler Solliaysteriet i det gamle butikkbygget til Sollien Handel 29. februar i 2020.

– Det var 12 dager før koronaen kom hit og Norge stengte helt ned. Vi har hatt en relativt tung startperiode på den måten med markedsføre oss ut av lokalet. Vi var på Midt i matfatet i Vikingskipet og NM i ost i Oslo i fjor høst. Det er de eneste standene, ut over at det har begynt å dra på med flere stands nå, sier Hans Bondal.

Under fjorårets NM i ost fikk brunosten til Solliaysteriet bronsemedalje, men han understreker at det ikke er det samme som tredjeplass. Produktene var gruppert inn i poengsummer fra dommerne, og de som kom over en viss poengsum fikk gull, sølv eller bronse.

Overlevd så langt

– Vi leverte inn brunosten bare for en vurdering av hvor vi lå an i løypa, og hadde ikke tenkt tanken en gang om at vi kunne få premie for den. Vi har også fått merke koronaen så det holder i og med at vi ikke kunne stå på stand som det var budsjettert med. Men vi har overlevd så langt, sier Ellen Marie.

Til sammen har driverne av det lille ysteriet 300 geiter på Øverdalssetra sommerstid. Kimberly Hoskins jobbet både i ysteriet og i utsalget av produkter på setra i juli og august. Hun er full av lovord om det de driftige eierne.

– Både brunosten og primen er en gammel kultur- og familietradisjon fra Tangen gård, hvor Ellen Marie vokste opp. Solliaysteriet har også noen som tar seg den økologiske hvitosten. Det er åpent utsalg i ysteriet hele året, og de har utsalg av produkter i kafeen i det gamle handelsbygget, sier hun.

– I sommerhalvåret driver Solliaysteriet sommerseter på Øverdalssetra med servering, underholdning og fortellinger om de gamle byggene, ysteriet og Sollia generelt. Alle får være med på melkingen hvis de ønsker, forteller Kimberley.

Hun ønsker å framheve Ellen Marie og Hans for at de er så hjertevarme mennesker og fantastiske å jobbe for.

– De er på ysteriet og farer rundt på markeder. De er rett og slett flotte sjefer som jobber beinhardt og fortjener all den rosen de kan få, legger Kimberley til med stor begeistring.