Hjelper folk med varme hender og kvist

HJELPER: – Vi hadde ikke kommet tilbake gang etter gang hvis vi ikke hadde blitt bedre, sier Ingunn Thorsen og Inge Skramstad. Svein Sparbys hender har hjulpet dem mer enn én gang. (Foto: Sverre Viggen)

HJELPER: – Vi hadde ikke kommet tilbake gang etter gang hvis vi ikke hadde blitt bedre, sier Ingunn Thorsen og Inge Skramstad. Svein Sparbys hender har hjulpet dem mer enn én gang. (Foto: Sverre Viggen)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg hadde ikke kommet til nye behandlinger hvis det ikke hadde virket. Sparby vet hva han driver med.

DEL

Svein Sparby i Åsnes er mannen med ønskekvisten. Han prater med kvisten og mener bestemt at han får mange riktige og vettuge svar.

Folk kommer også for å få behandling av hans varme hender.

– Ingen tvil om at det hjelper. Kvisten vet vi ikke riktig om vi skal tro så mye på. Men det forundrer oss ikke om også den virker, sier Ingunn Thorsen og Inge Skramstad, som begge får stor hjelp og god behandling av Sparbys varme hender.

Familieegenskap

– En slags kvakksalver har jeg vel alltid vært, gliser Sparby'n.

Men han mener alvor og fortsetter:

– Dette med varme hender er noe som ligger i familien. Jeg er vel litt mer magnetisk enn gjennomsnittet. Derfor gikk jeg en del nødvendige kurs for 20 år siden for å kunne hjelpe folk med klassisk massasje. Jeg bruker det både på folk og hester, og de trives alle med det.

Han har skaffet seg en del andre behandlingsinstrumenter også, men bruker stort sett bare hendene.

– Da kjenner jeg bedre hva jeg holder på med og hvor den som ligger på benken har sine plager. Det er forresten merkelig hvor lite flinke folk er til å ta vare på helsa og kroppen sin. Det er aldri spørsmål når det kreves en bilreparasjon til flere titusener kroner. Det er atskillig mer skepsis hos folk til å bruke et par tusenlapper på egen kropp og eget velvære med forebyggende behandling, sier Sparby.

Fra fjern og nær

De som kommer til Sparby for behandling, kommer fra fjern og nær. Det gjelder både yngre og eldre.

– Jeg er litt skuffet over at idrettsfolk ikke er interessert. Jeg har gitt dem noen tilbud, men det er en del skepsis, sier han.

– Det skjønner jeg ikke, for dette hjelper meg veldig. Plagene mine nederst i rygg og rumpe er borte i lang tid etter en behandling her, sier Ingunn Thorsen, som tar turen fra Elverum når det er nødvendig med behandling.

Inge Skramstad i Åsnes er helt enig.

– Jeg klarte ikke mer enn en halv dans på lokalet før jeg måtte avbryte. Etter behandling her går det så det suser, sier han.

Kvisten snakker

Kvisten, ønskekvisten som mange kaller den, bruker ikke Sparby i behandlingen.

– Men jeg snakker mye med den og får mange vettuge svar. Den har funnet igjen både hunder og bunader for folk, sier han.

Været er noe av det han spør om, og kvisten varsler tidlig vår. Mars blir mild og fin med mye sol og litt vind. Og en bra sommer kommer deretter.
 

Artikkeltags