Ny Våler-kirke like populær som Operaen

TEGNET PÅ TRE: Det er tegnet på tre tomtealternativ i arkitektkonkurransen om ny Våler-kirke, deriblant gammel tomt. Her er leder i menighetsrådet i Våler med et flyfoto som viser alle tre alternativene.foto:sverre viggen

TEGNET PÅ TRE: Det er tegnet på tre tomtealternativ i arkitektkonkurransen om ny Våler-kirke, deriblant gammel tomt. Her er leder i menighetsrådet i Våler med et flyfoto som viser alle tre alternativene.foto:sverre viggen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Rundt 230 bidrag er kommet inn til arkitektkonkurransen om ny kirke i Våler. Det er nesten like mange som ved konkurransen til nytt operabygg. En del av forslagene er basert på gammel tomt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Hos Norske arkitekters landsforbund (NAL) karakteriserer man det som oppsiktsvekkende.

LES OGSÅ: «Rakettforsker»: – Lettere å sende en rakett til månen enn å bygge en ny kirke i Våler

– Ja, det blir sagt at dette er noe av det meste som er kommet inn ved noen arkitektkonkurranse i landet. Det er rent eventyrlig, sier arkitekt Gaute Bålsrud, som var ansvarlig ved Opera-konkurransen.

Juryen må avgjøre

Når det gjelder hva som skal skje med forslagene til kirkebygg på gammel tomt, mener NAL at det må bli opp til juryen å avgjøre. Om de skal forkastes i og med at de er utenom premissene og bestillingen, eller om de ska få være med videre i prosessen.

– Det er noen på gammel tomt, ikke så mange, men de er der, forteller Baalsrud.

Han sier videre at kirkebygg er noe av det som fenger mest i arkitektkonkurranser. Blant annet fordi det er veldig sjelden at slike bygg skal reises, og at det i det hele tatt er få store bygg ute til slike konkurranser.

Det regner han med er en av årsakene til at så mange har levert bidrag.

Han ser heller ikke bort ifra at alt oppstyr og omtale rundt denne prosessen i Våler, også kan være en medvirkende årsak.

– Det vet jeg ikke noe om, men det kan godt tenkes at det er slik, at det har gitt så mye blest om saken at det er blitt ekstra interessant, sier arkitekt Gaute Baalsrud, som har hatt jobben med å pakke opp alle forsendelser med konkurransebidrag.

Alle bidrag kan ses på NALs hjemmeside om ikke lenge.

Men først skal de aller siste bidragene som har hatt lang postgang i hus og sorteres hos NAL.

Avventer kirkerådet

Når det gjelder brevet fra biskopen til Kirkedepartementet med forespørsel om råd i den kompliserte tomtesaken, sier Ragnar Berggrav ved kommunikasjonsavdelingen i kirkedepartementet at det kan ta både dager og uker før det er klart.

– Vi avventer en uttalelse fra kirkerådet før departementet kommer med sin uttalelse. Det vil nok ta noe tid, sier Berggrav.

Artikkeltags