Sitter på «strømbombe» – som virker

TROR PÅ DETTE: Dag Antonsen på Kjellmyra har imponert professorer og andre topper med sin oppfinnelse. Her er han med maskinen han bruker til å måle reduksjoner i strømforbruket i elektromotorer. Denne maskinen har Torstein Hylden i Åsnes laget etter anvisning fra Antonsen.

TROR PÅ DETTE: Dag Antonsen på Kjellmyra har imponert professorer og andre topper med sin oppfinnelse. Her er han med maskinen han bruker til å måle reduksjoner i strømforbruket i elektromotorer. Denne maskinen har Torstein Hylden i Åsnes laget etter anvisning fra Antonsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Dag Antonsen har gjort oppfinnelsen som kan redusere strømforbruket på elektromotorer med opptil 60 prosent. Nå er oppfinnelsen patentert i Norge, og er på veg til å bli det i ytterligere 47 land. SINTEF bekrefter at oppfinnelsen virker.

DEL

Demonstrasjonene har vist at det virker. Han har demonstrert og bevist for professorer og ingeniører, men likevel sier både Innovasjon Norge og andre nei takk til å være med på videreutviklingen.

– Og det er problemet vårt. Vi har ikke penger til å sette i gang produksjonen selv, sier Dag Antonsen på Kjellmyra i Åsnes.

Målet har vært å selge det til motorprodusentene. De avventer, og nå begynner Antonsen og hans medarbeidere å bli utålmodige.

SINTEF: – Oppfinnelsen virker

Professor Toftevaag ved SINTEF Energisystemer var en av fem professorer som overvar demonstrasjonen ved SINTEF.

– Det fungerer i aller høyeste grad. Spørsmålet er kanskje hvor store volumer det må til for at det skal bli skikkelig lønnsomt å produsere, sier Toftevaag.

Derfor er det nå etablert et eget selskap, Ateltech AS, der Andor Tellefsen blir daglig leder i første omgang på timebasis.

Tellefsen er ikke redd for volumet. Han tror også at man kommer til å løse trefaseproblemet, slik at oppfinnelsen også kan ha samme effekt på store elektromotorer.

– Vi har god tro på at dette skal bli noe, sier Tellefsen.

Avviser ikke pengestøtte

Fungerende direktør i Innovasjon Norge, Hedmark, Per O. Valderhaug, avviser ikke at man komme til å bevilge penger til videreutviklingen.

– Vi trenger litt dokumentasjon på at det fungerer. Det er ikke så mye vi kan bidra med. Vi kan ikke betale alt. Det må være en egenkapital i bildet også. Er det mulig å spare denne type energi, er det klart vi gjerne vil bidra, sier Valderhaug og understreker at saken ikke er lagt død i Innovasjon Norge.

Kan spare millioner

Oppfinnelsen, en svart boks på størrelse med en fyrstikkeske som koples til elektromotoren, er den ytre hemmeligheten. Hva som er inne i esken, er noe for oss ganske så uforståelig.

Tester ved Forestia viser at man der kan spare minst en million kroner i strømutgifter i året.

– Vi er spent på resultatet av de prøver som er gjort ved Forestia på Braskereidfoss, sier Valderhaug i Inovasjon Norge.

Merkelig holdning

Det var forresten ingen enkel sak å få patent på oppfinnelsen heller.

– Vi fikk flere avslag i patentnemnda, men klarte å overbevise dem til slutt. I det hele tatt synes vi det er merkelig at man hele tiden snakker høyt om å spare energi, men sier nei til noe som kan føre til en energisparing på 4,1 milliarder kroner i året. Så vel energiprodusenter som brukere kan spare mye. Kanskje er det slik at en enkel gutt fra Solør ikke skal få lov til å sitte på en slik løsning? spør Dag Antonsen.

Han er innstilt på å få det gjennombrudd han tror på og står hardt på videre sammen med Torstein Hylden i Åsnes og Øyvind Borge i Sarpsborg.

Det var en teori fra 1840, som var lagt på si av alle, Antonsen grep tak i og konstruerte en bremsebenk til å måle effekt.

I øyeblikket er den gylne svarte boksen, som reduserer strømforbruket uten å redusere effekten, i Sarpsborg for finpuss.

Artikkeltags