– Synes det er trist

blir flere: Daglig leder ved Sparbyhuset dagsenter i Åsnes, Anita Wik, synes det er trist at Åsnes kommune reduserer åpningen fra fem til tre dager i uken, da antall brukere blir stadig flere.foto: jan Harald salberg

blir flere: Daglig leder ved Sparbyhuset dagsenter i Åsnes, Anita Wik, synes det er trist at Åsnes kommune reduserer åpningen fra fem til tre dager i uken, da antall brukere blir stadig flere.foto: jan Harald salberg

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg synes det er trist at politikerne i Åsnes ikke ser det store behovet for Sparbyhuset dagsenter.

DEL

Det sier daglig leder ved Sparbyhuset dagsenter, Anita Wik, etter at det ble vedtatt under budsjettbehandlingen for 2011 mandag at åpningen reduseres fra fem til tre dager i uken.

Stadig flere brukere

Sparbyhuset dagsenter på Flisa ble åpnet i 2002, og man ser at antall brukere stadig øker. I dag er det i overkant av 40 brukere på huset, og aldersgruppa strekker seg fra 18 til 93 år.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg er skuffet over vedtaket, men vi får prise oss lykkelige over at huset ikke ble stengt helt. Antall brukere øker stadig, derfor mener vi at tilbudet må være åpent fem dager i uken, sier daglig leder Anita Wik.

Opplever fortvilelse

– Jeg synes også det er merkelig at våre folkevalgte går inn for dette når det er vedtatt at kommunepsykiatrien skal styrkes, ikke svekkes, fram til 2015, sier hun.

– Vi har ikke fått snakket med så mange av våre brukere ennå, men tilbakemeldingene fra de vi har snakket med er frustrasjon og fortvilelse. For når brukerne opplever at tilbudet blir ustabilt, blir de borte – noe som igjen fører til at de blir syke. Det er akkurat det vi ikke ønsker, legger hun til.

– Jeg vet hvor mye dette huset betyr for våre brukere. Her er døra alltid åpen, og det er et fint sted for å bygge nettverk og ny motivasjonen. Faktisk har vi hatt brukere her som har kommet seg ut i jobb igjen – og det synes vi er moro. Da er det veldig beklagelig at kommunen ikke ser behovet, for vi må huske at det blir flere og flere psykiatriske pasienter der ute, sier Wik.

Roper minst

– Våre brukere er også den gruppa som roper minst. Derfor er vi veldig stolte over det vi kan vise fram av tilbud. Men med redusert åpning er jeg også redd for at husets aktivitør også blir borte. Vi har ikke fått noen signaler på at den stillingen skal fortsette etter jul, men vi får håpe.
Hvis det skulle skje, vil også antall aktiviteter i huset selvsagt gå ned, sier hun.

– Ellers er jeg veldig stolt over den jobben brukerne har gjort for å vise hva huset betyr for dem. De har invitert politikere hit, og sto fram under Verdensdagen for psykisk helse som var 10. oktober. Det er noe som varmer. Skulle gjerne ønsket at Åsnes-politikerne kunne snu på vedtaket sitt, sier Anita Wik.

Artikkeltags