Nå skal republikkens flagg vaie friskt og høyt i hele helga. Høydepunkter står på rekke og rad, og folk fra hele Solør og langt utenfra kommer til å besøke republikken.

Det er mildt sagt imponerende hvordan man får det til på Grue Finnskog. Først hadde vi Finnskog-mart'n i pinsen. Så kom trekkspillfestivalen «Drømmen om Finnskogen» for et par uker siden. Nå er Finnskogdagene i gang.

Finnskogprisen

Et av høydepunktene er utdelingen av Finnskogprisen til en som har gjort sitt for å sette republikken og Finnskogen på kartet.

Årets pris gikk til en tusenkunstner. Mekanikeren, oppfinneren og mannen som aldri blir opprådd når det gjelder bil, mekanikk og ideer, Anders Wiger, fikk skinndiplomet og den vesle snuskista med den ekte prisen i.

– Anders er unik når det gjelder slike ting. Nå har han også planer om å utvide virksomheten sin. Det betyr mye for Finnskogen, sier statsminister Oddvar Neby.

– Virkelig moro å få denne! Jeg begynte å ane litt av hva som var på gang da jeg fikk ekstra beskjed om å være til stede i dag. For jeg pleier jo alltid å være her, sier Anders Wiger.

Han har alltid virket på Grue Finnskog, bortsett fra et par år i Sverige.

– Det var en nedtur, men desto bedre å komme hjem til Finnskogen, sier Wiger, som vanligvis er den som står bak de finurlige oppfinnelsene som presenteres under åpningen.

Mer folk

De siste årene har oppfordringen om økt barneproduksjon stadig blitt gjentatt. Noe unntak ble det ikke i går kveld.

– Det er ikke født noen nye finnskoginger siden sist. Noe må gjøres, sa statsminister Neby, og sendte klar melding til skogens mann i kommunestyret, Odd Holen, om snarest å instruere sine sønner om hvordan dette gjøres.

– Men nå er det barn på gang. Så vi skal ikke se bare svart på det, sier Neby.

Ellers kunne han glede seg over at det var mer folk til stede under åpningen enn på mange år. Opp mot 500 med smått og stort deltok.

De fikk høre Grue Finnskog Sangkor synge republikkens nasjonalsang, de fikk se at Jorma Inki, tidligere finsk ambassadør i Norge, bli settepresident i republikken hvor avdøde Åsta Holth er president til evig tid. Inki ble også æresborger i republikken. Teo Pesola fra den finske ambassaden ble dekorert, korpset spilte og folk koste seg.