Risbergets store dag

ØYEBLIKKET: Her er giver Øivind Jørgen Risberg, til venstre, og klokkestøper Eljas Juutilainen på veg til det store øyeblikket <I>&#8211;</I> de første slagene i klokka. Til venstre biskop Solveig Fiske.
$BYLINE_ON$Alle foto: Sverre Viggen$BYLINE_OFF$

ØYEBLIKKET: Her er giver Øivind Jørgen Risberg, til venstre, og klokkestøper Eljas Juutilainen på veg til det store øyeblikket <I>&#8211;</I> de første slagene i klokka. Til venstre biskop Solveig Fiske. $BYLINE_ON$Alle foto: Sverre Viggen$BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Klokkegiver Øivind Jørgen Risberg har sine røtter i Risberget. I går kveld slo han og klokkestøper Eljas Juutilainen fra Savolax i Finland de første slag i den nye klokken i det nye tårnet på gravlunden.

DEL

Risberg understreker at dette ikke er noe enmanns-prosjekt. Han roser gode lokale krefter.

– Liv og Trond Burud er eksempler på hvor mye gode innflyttere betyr. Ordfører , varaordfører og Arne Moseng er andre som har spilt en stor rolle i dette, sier giveren Øivind Jørgen Risberg.

Risberget er hjemme

Det var en stor dag i Risberget i går. Folkevandringen til gravlunden var stor. Både av utflyttede risbergsinger, etterkommere av utflyttede og folk ellers fra Våler og nabokommunene.

– Jeg føler alltid at jeg kommer hjem til et godt og trygt sted når jeg vender tilbake hit. Det er her jeg har røttene mine. En stund på gravlunden her er historie. Derfor ville jeg gjerne bidra, sier Risberg.

– Dette er veldig høytidelig. Dette er noe jeg alltid vil huske på som spesielt hyggelig, sier klokkestøperen, Eljas Juutilainen fra Savolax i Finland.

Det var derfra de første innvandrerne fra Finland kom til Risberget på 1600-tallet.

Arne Moseng kom nærmere inn på dette i prologen han leste, en prolog skrevet av Bjørn C. Risberg.

Før og etter

– Denne dagen er preget av før og etter, før og etter klokketårnet. Dette er en høytidsdag for oss alle, sa biskop Solveig Fiske under innvielsen i går kveld.

Etter begivenheten på gravlunden, flyttet folk seg til gudstjeneste i kirkesalen før de flyttet seg over til samfunnshuset for videre festsamvær.
Der var det kveldsmat, taler og gaveoverrekkelser.

– En stor dag i Risberget. Det er all grunn til å rose alle som har vært involvert i dette prosjektet, sier ordfører Kjell Konterud.

Han overrakte bøker om Våler, krystall og blomster til de finske gjestene, blant dem også ordfører Seppo Kononen i Savolax.


Artikkeltags