Gå til sidens hovedinnhold

Område for tiurleik i Ranumsberget ble snauhogd: – Synd og unødvendig

Artikkelen er over 7 år gammel

– Slike leikeområder er nødvendige. De er like mye kultur og miljø som mye annet som tas vare på. Nå er dette området ødelagt for mange tiår.

Leder i Våler JFF, Johnny Nymoen, er harm og opprørt etter at et skogsområde i Ranumsberget er snauhogd.

Dette området har vært område for tiurleik i årevis.

– Nå vil det ta veldig lang tid før det blir gammel skog igjen i dette området. Det er slike forhold tiuren vil ha for sin leik, sier Nymoen.

Tok hensyn

Han viser til at det i et område like ved skulle bygges skogsbilveg for en del år siden.

– Det var Borregaard som skulle bygge skogsbilveg. De tok hensyn til at det var tiurleik i området og la om planene etter det. De bygde vegen forbi området i stedet for gjennom det. Et eksempel til etterfølgelse, men noe som altså ikke skjedde nå, sier Nymoen.

Han er alt annet en glad for det som nå har skjedd.

– Men det er for sent å gjøre dette bra igjen på kort sikt. Det finnes selvsagt mye skog i dette området, men det faste leikeområdet er ødelagt, sier lederen i Våler JFF.

– Det er ikke så mye vi får gjort med dette nå, men jeg synes vi er forpliktet til å si ifra. Nå må i alle fall alle være på vakt mot at noe lignende skjer andre steder, fortsetter Nymoen.

Han mener at det her ikke dreier seg om et større område enn at skogeieren fint kunne la dette spillområdet stå urørt.

Må sjekkes

Våler JFF har i mange år registrert spillplasser.

Oversikt over disse er sendt til skogeierne, og oversikten er også å få fatt i hos kommunen, slik at alle som skal avvirke har mulighet til og bør sjekke dette før man setter i gang avvirkning.

Skal ikke skje

Rune Aamold i Statskog sier det er veldig beklagelig hvis dette har skjedd.

– Det er klare regler for dette. Det hogges i områder med tiurleik, men da skal det hogges etter et spesielt regelverk. I nærheten av leikeplassen skal det bare tas ut enkelte trær. Og småskog skal stå igjen. Lenger enn 300 meter unna sentrum for spillplassen kan det hogges flater, men ikke større enn 10 mål, sier Aamold.

Han ville i går sjekke nærmere hva som har skjedd i Ranumsberget.

Kommentarer til denne saken