Gå til sidens hovedinnhold

Spor etter tapt sivilisasjon

Artikkelen er over 6 år gammel

Bokprosjektet har tatt mange år å gjennomføre. Først tilfeldig, etter hvert nokså systematisk. – Jeg har kjørt milevis på øde veger i grensetraktene i Sør-Hedmark og Värmland på utkikk etter tapt sivilisasjon.

Øyvind Antonsen er på bokmarkedet med en gedigen bildebok fra grensestrøkene. Rundt 120 biler av forfall og tapt sivilisasjon er krydret med tekster av Roy Lønhøiden.

Boka forteller en Finnskog-historie som mange ikke kjenner til eller tenker over i dag.

Tause hus forteller

– Jeg er på veg mot nok et hus i skogen. Et taust hus som står der til ingen nytte. Døra står på gløtt, som om noen venter meg. Jeg banker på, men får ikke svar. Jeg går forsiktig inn og forsøker å fornemme atmosfæren. Jeg trår varsomt fram. Jeg er tross alt bare en gjest. Jeg tenker på dem som en gang bodde her. Hvem var de? Hvordan levde de? Hvorfor dro de herfra? spør fotografen i Gjesåsen.

Det er tomt, men likevel forteller husene han har besøkt en historie. Antonsen har besøkt de fleste stedene flere ganger. Blant annet for å få det rette lyset, og for å følge det pågående forfallet fra år til år. Det eldste bildet i boka er rundt 20 år gammelt.

– Med respekt forsøker jeg å samle noen fotografiske inntrykk og ta vare på minnene før tiden sletter dem ut for godt. Naturen tar det tilbake, sier Antonsen.

Vemodig

Øyvind Antonsen sier han føler et visst vemod når han besøker slike plasser.

– Jeg tenker på alt strevet dag ut og dag inn for et marginalt utkomme. Og jeg tenker på alle de utslitte kroppene og de krumme ryggene etter et liv med hardt arbeid. Heldigvis ante våre forfedre lite om at tida og utviklingen en dag skulle løpe fra deres livsverk, og at etterkommerne en dag ikke lenger skulle ha bruk for disse eiendommene, sier Antonsen.

Han føler at han nå har et bildemateriale som forteller ganske mye om de som en gang levde på skogen, hva slags kår de levde under, og om hvordan naturen en gang tar alt tilbake.

– Jeg spurte Roy Lønhøiden i 2012 om han kunne bidra med tekster. Vi fikk et godt samarbeid og har hatt mange fruktbare diskusjoner undervegs, sier Øyvind Antonsen.

Kostbar produksjon

Boka er en påkostet produksjon med blankt, fint papir, og et format som lar bildene komme til sin rett. Boka er trykket hos Oplandske Bokforlag på Hamar.

Den er støttet av Kulturrådet, fylkeskommunen, Sparebanken Hedmark, Grue Sparebank og Solør-kommunene.

Kommentarer til denne saken