Gå til sidens hovedinnhold

Sommerøltesten 2020

Her er årets sommerøltest 2020!

Det er alt et faktum at tidligere omtalte Hansa Mango IPA (terning 5) blir sommerslageren også i år. Nylig skrev nettavisen E24 at etterspørselen er så stor at Hansa Borg Bryggerier rett og slett ikke klarer å produsere nok til å fylle butikkhyllene. Det til tross for at første brygg for 2020 ble tappet allerede i starten av desember. Men oppstartsvolumet på en million halvliterbokser viste seg å være for lite det også!

Den store interessen for smakssatt øl er uansett ikke til hinder for at det mer klassiske sommerølet også er på plass i butikkhyllene.

Selv om sommerøl fra de store bryggeriene gjerne er ensbetydende med lyst, friskt og klart lagerøl, er ikke sommerøl noen egen øltype. Det er sant å si opp til bryggeriene selv å bestemme hva de benevner som sommerøl. Det fører til noen mer smaksrike øl fra mindre bryggerier.

Kinn Bryggeri: Sommarøl (terning 6)

Tradisjonen tro stiller Kinn Bryggeri i Florø med et lyst amerikaøl (american pale ale) i polklassen (5,5 prosent) som sitt sommerøl. Og ølet er supert på smak. Det er brunt og uklart med en gressaktig humleduft. Selve ølet byr på masse deilig humlebitterhet i smak og ettersmak, samt mye god maltsødme.

Færder Mikrobryggeri: Skjærgård (terning 5)

Færder Mikrobryggeri i Tønsberg har en spesiell vri på sitt sommerøl. Det er nemlig brygget med innslag av hylleblomst. Ølet (4,7 prosent) er lysebrunt og uklart med et hvitt skum og en blomsteraktig aroma. Smaken er frisk med et fruktig preg kombinert med god bitterhet og behagelig sødme.

Berentsens Brygghus: Sommerøl (terning 5)

Okka by, nærmere bestemt Egersund, har stadig godt øl å by på takket være Berentsens Brygghus. Sommerølet (4,7 prosent) er av klassisk type, men med tydelig smak. Ølet er lyst og klart, friskt og velbalansert med god bitterhet og ditto sødme. Okka by er for øvrig dialekt på sørvestlandet for vår by.


Ringnes Bryggeri: Skjærgårdspils (terning: 5)

Dette er selve sommerølklassikeren fra Ringnes-bryggeriet på Gjelleråsen. Jeg opplever årets utgave som et veldig friskt og godt øl. Det er gyllent og klart med et hvitt skum og en lett humleduft. Ølet, som har et alkoholinnhold på 4,6 prosent, har en behagelig og lett smak med en mild humlebitterhet.

Aass Bryggeri: Aass Sommerøl (terning: 5)

Sommerølet fra Norges eldste bryggeri, Aass i Drammen, er sommerlyst og innbydende. Ølet (4,7 prosent) er gyllent med et hvitt skum og en beskjeden humlearoma. Ølet byr videre på en frisk bitterhet i smak og ettersmak.

Macks Ølbryggeri: Isbjørn Sommerøl (terning 4)

Mack-bryggeriet i Balsfjord har virkelig hatt sitt å stri med etter at flere personer, deriblant ansatte, i vår ble siktet for tyveri av øl for millioner av kroner. Sommerølet (4,5 prosent) er uansett ute i butikkene. Det er slett ikke verst. Det er lyst og friskt, der en lett bitterhet kombineres med en forsiktig sødme.

Aass Bryggeri: Ankerpils (terning 4)

Her er nok et sommerøl fra Aass, nemlig Ankerpils, som også er en velkjent sommergjest i ølhyllene. Dette lyse og gylne ølet (4,7 prosent) har en svak humlearoma og en viss humlebitterhet i smak og ettersmak. Ølet framstår som behagelig og velbalansert, selv om det ikke er så veldig spennende.

Trysil Bryggeri: Kahlt øl (terning 4)

Hva er vel bedre på en varm sommerdag enn kaldt øl, eller kahlt øl, som tryslingene sier? Trysil Bryggeri byr på en lysebrun, ufiltrert og dermed uklar håndverkspilsner (4,7 prosent), som har et fint skum og en litt fruktig aroma. Ølet er friskt med antydning til sitrus. Det har god bitterhet og bra fylde.

Grans Bryggeri: Utepils (terning 3)

Det særnorske ordet utepils assosieres med sol, sommer, fri og øl på uterestaurant. Men det finnes også utepils på boks, som denne fra Grans i Sandefjord. Det er snakk om et lyst og klart øl (4,7 prosent) med en lett bitterhet og en mild sødme i smak og ettersmak. Det smaker ikke mye, men det er helt ok.

E.C. Dahls Bryggeri: Dahls Sommerøl (terning 3)

Dette er tilsynelatende et øl fra Trondheim, men det blir brygget hos Ringnes på Gjelleråsen. Ølet er gyllent med et hvitt skum og en svak humleduft. Det er antydning til sødme og bitterhet i ølet (4,5 prosent), det kan være leskende til grillmaten, men det smaker ikke mye av det, dessverre.

Hansa Borg Bryggerier: Hansa Sommerøl (terning 3)

Dette sommerølet fra Bergen har også problemer med fravær av smak. Ølet (4,7 prosent) er lyst og gyllent med et hvitt skum og en mild humleduft. Dessverre mangler det både bitterhet og sødme i ølet, noe som gir en nokså fattig smaksopplevelse.

Ringnes Bryggeri: Tuborg Sommerøl (terning 2)

Hvis man rett og slett ikke liker smaken av humle og malt, og likevel vil drikke øl, da er dette sommerølet løsningen. Hvorfor? Fordi ølet (4,5 prosent) nesten ikke lukter eller smaker noen ting. Med andre ord triste greier – i alle fall for dem som vil at det skal smake noe av øl, sommerølet inkludert!

Kommentarer til denne saken