Dette sier faren, Vidar Bjørnødegård (51) til Oppland Arbeiderblad. Han opplevde sin tyngste dag i går.

Det var Sondre Bjørnødegård (25) fra Aurdal som omkom i ei trafikkulykke på Bygdin onsdag morgen. I flere timer ble han sittende fast etter en utforkjøring med bergingsbil like nord for Bygdin høyfjellshotell.

Han forteller dette om det som trolig er hendelsesforløpet da bergingsbilen på 22 tonn havnet utenfor vegen ved hotellet.

– Havnet utenfor vegen

– Sondre hadde vært ute om natten for å bistå en buss på Valdresflya og var på veg hjem da ulykken skjedde. Han hadde lav fart og det var tett tåke og dårlig sikt og dermed også vanskelige kjøreforhold. Etter en lang natt på jobb går reaksjonsevnen følgelig ned på denne tiden av døgnet. Han bommet på vegen og havnet utenfor. Han er sendt til obduksjon for å utelukke andre årsaker. Vi er så langt enige om at dette er hendelsesforløpet, sier faren.

Vidar har 30 år bak seg i redningsbransjen på vegene i Valdres. Han var ute på sin første redningsjobb i 1991.

I dag er han ikke operativ redningssjåfør, men representerer et selskap som selger redningsbiler.

I farens fotspor

Han har ikke tall på hvor mange ulykker han har vært på med redningsbilene og har vært med på svært mange dødsulykker i hele Valdres.

Redningsbilen som Sondre kjørte ulykkesdagen, var det han som brukte for første gang.

– Han gikk mine fotspor. Denne bilen ble brukt av Sondre på hans siste tur. Han var svært interessert i jobben sin. Han jobbet mye og han var dedikert til dette yrket. Han har jobbet med dette i et par års tid. I tillegg var han hjelpemann i en årrekke når jeg kjøre var operativ redningsmann. Han har også i perioder vært innleid hos Falck Oslo og nå til slutt som tungbilberger, sier Vidar.

Støtte fra hele Norden

Bak seg har han en sorgtung dag som ble avrundet med en større minnemarkering på Kalplassen ved Bil og Trucksenter Valdres onsdag kveld. Hele redningsbransjen fra Norge og mange i Sverige og Danmark har vist sin støtte ved ulykken.

– Vi har opplevd en formidabel stor støtte fra lokalsamfunnet og fra mange andre som har vist sin støtte. Flere hundre personer var til stede på minnemarkeringen og 200 har skrevet i kondolanseprotokollen. Både brannvesen og lokalt politi kjente Sondre godt gjennom mange redningsoppdrag sammen i Valdres. Det er godt å ha slike folk på laget når en slik ulykke inntreffer, sier Vidar.

Sondre hadde staket ut kursen som bergingsmann på vegene i Valdres.

– Han jobbet svært mye og døgnet hadde ikke nok timer. Han brant for dette yrket. Planen var at han skulle overta den mindre gården i Vestringsbygda i Aurdal som han var oppvokst på. Han bodde i kårboligen da ulykken inntraff. Der hadde han nylig innredet verksted og tok på seg vedlikeholdsjobber. Ved siden av jobben i Bilberging Valdres tok han på seg ulike sjåførjobber, forteller Vidar.

Krevende oppdrag

Politiet meldte om ulykka på fylkesvei 51 like etter klokka 06 onsdag morgen. Kun fire timer senere ble det offentliggjort hvem som hadde omkommet.

Det var et krevende oppdrag for bergingsmannskapene. Politiet meldte blant annet at det måtte få inn ytterligere bergingskjøretøy for å sikre ulykkesbilen.

Vegen forbi ulykkesstedet var stengt i nærmere 12 timer i går onsdag.