Åmot skal feire Anne-Cath. Vestly med litteraturfestival og fødselsdagsselskap

MILLIONBUDSJETT: Kultursjef Caroline Rolstad har satt opp et millionbudsjett for 100-årsmarkeringen av Anne Cath. Vestly i Åmot.

MILLIONBUDSJETT: Kultursjef Caroline Rolstad har satt opp et millionbudsjett for 100-årsmarkeringen av Anne Cath. Vestly i Åmot. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I 2020 er det 100 år siden hele Norges Anne-Cath. Vestly ble født på Rena. Åmot kommune satser på en storstilt feiring med både fødselsdagsselskap og litteraturfestival. Budsjettet er på 1,26 millioner kroner.

DEL

Anne-Cath Vestly (1920–2008) ble født på Rena 15. februar 1920, og hun levde sine første barndomsår der. Barndomshjemmet hennes finnes fortsatt, og det ligger i nær tilknytning til Åmot kulturhus.

I 2020 er det 100 år siden Vestly ble født, og Åmot kommune ønsker å markere jubileumsåret med en rekke arrangementer, inkludert en mottakelse på den dagen hun ville ha fylt 100 år, 15. februar 2020.

Det jobbes også med en teateroppsetning, samt å etablere en ny litteraturfestival.

Millionbudsjett

Budsjettet for 100-årsmarkeringen, inkludert litteraturfestivalen, er på hele 1,26 millioner kroner. Hedmark fylkeskommune bevilget denne uka 200.000 kroner til markeringen. Det var halvparten av søknadsbeløpet.

Hedmark fylkeskommune har de siste årene gitt tilskudd til flere 100-årsmarkeringer: Edvard Munch (2013), Alf Prøysen (2014), Hans Børli (2018), Vidar Sandbeck (2018) og Kjell Aukrust (2020). Nå kan altså Anne-Cath. Vestly også føres opp på denne lista.

Fylkesrådet mener Vestly er en av landets viktigste og mest kjente barnebokforfattere og trekker fram at flere av bøkene hennes er forankret i hennes barndom og oppvekst på Rena og etter hvert i Ringsaker. Fylkesrådet har derfor bevilget 200.000 kroner for å løfte hennes betydning for norsk litteratur og forankringen i Hedmarks bygdetradisjon.

I søknaden til Hedmark fylkeskommune opplyser kultursjef Caroline Rolstad at Åmot kommune selv vil bruke 400.000 kroner på 100-årsmarkeringen og litteraturfestivalen. Det er også søkt om penger fra Fylkesmannen i Innlandet.

Storstilt feiring

Åmot kommune legger opp til en storstilt feiring av 100-årsdagen ved å invitere til mottakelse i Sanssouci (barndomshjemmet), der mormor og Ovnsrøret vil by på vafler og jordbærsyltetøy. I Åmot kulturhus er planen å vise en utstilling om Vestlys tid på Rena og hennes besøk i Åmot i voksen alder. Det planlegges også premiere på teaterforestillingen «Mormor og de åtte ungene – Huset i skogen».

I tillegg til alt dette, ønsker Åmot kommune å starte litteraturfestivalen «Stemmer fra Innlandet». Ideen kom i kjølvannet av Sandbeck-jubileet i 2018, og Åmot kommune vil samarbeide med Sandbeckstiftelsen, Anno museum og Høgskolen i Innlandet om festivalen, som vil fokusere på tidligere, eksisterende og kommende stemmer fra Innlandet.

Artikkeltags