Gå til sidens hovedinnhold

Sp knuser Høyre på målinger lokalt og nasjonalt

Artikkelen er over 1 år gammel

Høyre gjør det svært dårlig på målinger både nasjonalt og lokalt, viser en måling i VG og en annen i Adresseavisen. Senterpartiet er vinneren.

I VGs nasjonale meningsmåling , gjennomført av Respons Analyse i perioden 27. februar til 2. mars, gir de 1.000 spurte Erna Solbergs Høyre 17,9 prosents oppslutning, ned 2 prosentpoeng fra februarmålingen. Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet er nå kun 1,2 prosentpoeng bak, idet partiet hopper fram 2,8 prosentpoeng til 16,7 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet ligger på stedet hvil i VGs måling, med 24,9 prosent av stemmene, mens endringene for de andre partiene var under ett prosentpoeng: Frp 14,6 (-0,7), SV 7,2 (+0,5), R 5,4 (+0,8), KrF 3,5 (-0,7), MDG 5,1 (-0,4), V 3,3 (+0,6), andre partier 1,4 (-0,9).

Målingen har en feilmargin på 2–3 prosent.

Lokal nedtur

I Trøndelag har Adresseavisen og NRK gjennomført en måling med hjelp av Norstat, der Senterpartiet ikke uventet er større enn Høyre i Nord-Trøndelag, men i Sør-Trøndelag er det nå også kommet et velgerras, ifølge denne målingen.

I begge de tidligere fylkene, som vil fungere som separate velgerkretser ved valget i 2021, går Senterpartiet kraftig fram på målingen, der 593 sørtrøndere og 590 nordtrøndere som er spurt hva de ville stemt om det var stortingsvalg nå.

I Nord-Trøndelag får Sp støtte fra 34,3 prosent av de spurte, fram hele 9,9 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2017, mens i Sør-Trøndelag får partiet 15,9, fram 5,2 prosentpoeng.

Høyre taper 4 prosentpoeng i nord, til 10,8 prosent, og mister 8,1 prosentpoeng i Sør-Trøndelag. Der ligger partiet på 12,6 prosents oppslutning.

Nasjonal trend

Fylkeslederen i Trøndelag Høyre Michael Momyr vil ikke bruke ordet krise, men innrømmer at det ser alvorlig ut.

Momyr trekker fram turbulensen rundt regjeringen som åpenbar grunn til nedgangen.

– Selv om det er en trøndermåling så har det sammenheng med trendene nasjonalt. Det eneste vi kan gjøre nå er å jobbe knallhardt for å få fram vår politikk, sier Momyr.

Hadde resultatet vært valgresultat, ville Høyre mistet to av sine tre trøndermandater til Stortinget.

Senterpartiet ville fått fire mandater fra de to Trøndelagsfylkene, som fortsatt er separate valgkretser.

Kommentarer til denne saken