Gå til sidens hovedinnhold

Inn i framtiden – med historien i ryggmargen

Artikkelen er over 3 år gammel

Historiske detaljer har kommet til heder og verdighet i de nyoppussede lokalene til SpareBank 1 Østlandet i Elverum.

– Jeg må vise dere finstua vår, sier banksjef Kjell Inge Bækken og viser engasjert veg gjennom lokalene.

Torsdag morgen var SpareBank 1 Østlandet tilbake i lokalene som ble stengt for oppussing i september – da navnet fortsatt var Sparebanken Hedmark. Hele bygningsmassen har fått en real ansiktsløftning, og kundene møtes av en fargerik foaje med blant annet gjør det selv-bokser der de kan få opplæring i bruk av digitale tjenester.

Stil og marmor

Det mest spennende detaljene er likevel å finne inne i de ansattes lokaler. Og Bækken smiler stolt når han ønsker velkommen til den omtalte finstua.

– Dette er det gamle inngangspartiet, som ligger bak den gamle hoveddøra fra Storgata, forteller han.

– Banken ble bygd i 1911 til 1912, og ble bombet 11. april 1940. Så ble den bygd opp igjen, og foajeen ble altså pusset opp med marmor fra 40-tallet. Det har vi valgt å ta vare på.

SE STOR BILDESPESIAL FRA DE NYE LOKALENE HER! (Ø+)

Rester av brannen

Foajeen har stått avlåst siden banken fikk nytt inngangsparti i 1972. Nå er den renovert, og innredet med nyoppussede, tidsriktige møbler. Etter 45 år er et av Leirets stiligste rom kommet til heder og verdighet igjen, og skal først og fremst brukes som et sosialt rom for ansatte. Bækken leker også med tanken om å ha kundemøter her.

På vegen inn kan kundene dessuten få med seg en annen kuriøs detalj: Et hjørne rundt det gamle hvelvet, humoristisk omtalt som Elverums sikreste printer- og kopirom, har man lagt glass utenpå deler av den brannskadde fasaden fra 1940.

– Vi visste at det var brannskader i tak og vegger her, og dette så vi tydelig da vi begynte å rive. Da bestemte vi oss for at å ta vare på og vise fram dette. Jeg synes at sånne detaljer er viktige, sier Bækken.

Tok litt ekstra tid

Oppussingen skulle opprinnelig ta et snaut halvår, men tidsskjemaet sprakk. Årsaken er kompleksiteten ved at banken består av to bygninger – den opprinnelige i granitt, og tilbygget fra 70-tallet. Det har gitt noen praktiske utfordringer når alt av ventilasjon, rør og elektrisk anlegg skulle skiftes ut, samtidig som sikkerhetsopplegget skulle oppdateres. Prisen?

– Hadde jeg visst det, så hadde jeg sagt det. Men det er ikke satt to streker under svaret så langt, svarer Bækken.

Han er likevel klar på at «det har kostet en del», og håper at dette gir en viktig signaleffekt utad: Banken blir i Elverum i uoverskuelig framtid.

Lokale navn

Bankens lokale tilknytning signaliseres dessuten tydelig gjennom valg av navn og utsmykning i de nye møterommene der ansatte fra nå av vil ha samtaler med kundene. Oppe finner vi blant annet Dilling, Folkvang, Midtskogen og Festningen, mens Gammelbrua ligger innerst i kroken i første etasje. Et stort bilde av brua pryder den ene veggen.

– Bildene vi har på veggene skal symbolisere Elverum, og de kontaktflatene vi har her – som kultur, idrett, industri og skog, forklarer Bækken.

Han viser også fram en rekke stille- og møterom som er spredt rundt i person- og bedriftsmarkedets åpne lokaler. Ved alle kontorpulter sitter det blide fjes.

Greit i mellomtiden

– Jeg var ikke skeptisk, men jeg var spent på hvordan vi skulle klare å holde motivasjonen oppe i kummerlige og trange lokaler mens oppussingen pågikk. Men det har gått bra, og samholdet er blitt bedre, mener Bækken.

Det bekrefter eiendomsmegler og salgsleder Thomas Skogli Rusten hos EiendomsMegler 1 i Elverum. Han og kollegene har fått en egen, innglasset avdeling bak publikumsskranken.

– Det har gått veldig bra. Så lenge du er innstilt på at det skal gå bra, så går det bra. Vi har sittet trangt, men har likevel hatt gode arbeidsforhold. Så det har vært uproblematisk, sier Rusten – som selvfølgelig er veldig godt fornøyd med de nye lokalene.

SE STOR BILDESPESIAL FRA DE NYE LOKALENE HER! (Ø+)

Kommentarer til denne saken