Gå til sidens hovedinnhold

Sparebanken vil hjelpe bøndene med å kjøpe dyrefôr

Artikkelen er over 2 år gammel

Tørkekrisen gjør at SpareBank 1 Østlandet nå oppretter en hasteordning, der bønder i nød kan få gunstig finansiering til å kjøpe grovfôr til sau og storfe.

Mangelen på nedbør i sommer, gjør at flere bønder nå sliter med å få tak i nok fôr. Grasavlingene er dårlige, og på flere gårdsbruk går det også mot et dårlig år for kornet.

Ringsaker Blad skrev i forrige uke om Nybygda-bonden som fikk slå korn hos en Veldre-bonde for å sikre vinterfor til dyrene på gården.

Nå etablerer SpareBank 1 Østlandet, tidligere SpareBank 1 Hedmark, en ordning hvor bønder hurtig kan få et lån på inntil 250.000 kroner til kjøp av fôr.

– Allerede nå har enkelte bønder begynt å bruke av vinterfôret til sau og storfe. Dette gjør situasjonen spesielt prekær for de grovfôretende husdyra, fastslår Håvard Bjørgen, landbruksansvarlig i SpareBank 1 Østlandet, i følge en pressemelding mandag.

Les også: Slo 40 mål korn: – Vi må sikre at vi har nok for til dyrene

Tar tid å få erstatning

Bjørgen understreker i pressmeldingen at det først og fremst er staten som har ansvaret for å dekke bøndenes økonomiske tap, gjennom avlingsskadeerstatninger.

– Erfaringsmessig tar det tid å få tildelt erstatning gjennom slike ordninger. Bonden må uansett dekke store deler av tapet selv. Det er nå bøndene trenger hjelp. Alle som er avhengige av landbruket bør bidra i denne situasjonen, forklarer Håvard Bjørgen.

Les også: Frustrert over politikerne: – Jeg får lyst til å selge gården

Derfor etablerer banken låneordningen, for å hjelpe bøndene som nå får reduserte inntekter som en følge av tørken.

– For å handle grovfôr, må husdyrprodusenten ha likviditet til å kunne betale for det fôret som er tilgjengelig på markedet. Derfor bidrar banken med en midlertidig finansieringsordning, opplyser Håvard Bjørgen i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken