Gå til sidens hovedinnhold

Lager gigantfond for nye bedrifter

Artikkelen er over 2 år gammel

Sparebankstiftelsen Hedmark og Hedmark fylkeskommune går sammen og bruker 100 millioner kroner på et nytt fond for gründere og unge bedrifter.

Direktør i Sparebankstiftelsen Hedmark, Tore Anstein Dobloug, kostet på seg store ord da stiftelsen og Hedmark fylkeskommune fredag presenterte nyheten om det nye fondet:

– Tidenes største enkeltløft for entreprenører i Hedmark!

– En fantastisk dag for gründere. Vi sørger for at alle spennende og lovende bedrifter i Hedmark får en mulighet til å utvikle seg og få en finansiering som gjør at de kan nå de hårete målene som de setter seg, sier Dobloug og fortsetter:

– Det skal ikke stå på pengene for dem som har et stort potensial og et stort talent.

Fylkesråd Thomas Breen har gjort undersøkelser, og konkluderer:

– Det finnes ingen andre regionale fond i Norge med denne størrelsen i presåkornfasen, sier Breen.

Nytt Spotify

Med et såkalt såkornfond skal gründere og bedrifter i Hedmark løftes opp og fram. Man ser for seg å opparbeide en portefølje opp imot 20 bedrifter som vil kunne motta økonomisk støtte i alt fra 500.000 kroner til maksimalt 5 millioner kroner.

Sparebankstiftelsen Hedmark får inn med 50 millioner kroner i fondet, det samme gjør fylkeskommunen. Fondet skal ha et evighetsperspektiv. Alle gevinster som fondet oppnår skal gå tilbake til fondet og reinvesteres i nye bedrifter.

Men, eierne av fondet er klar på at det vil bli tap. Store tap:

– Dette fondet vil investere i bedrifter med veldig høy risiko. Det vil si at vi kommer til å tape penger. Men vi håper og tror at vi kommer til tjene penger på noen av investeringene, som gjør at vi tror at dette totalt sett blir en suksess. Dette blir uansett et stort løft for nyskapning og innovasjon i Hedmark, sier Dobloug.

– Drømmen er at vi finner et nytt Spotify eller nytt Google i Hedmark. Større mirakler har skjedd før. Hvis vi ikke tør å satse, så får vi heller ikke muligheten for å vinne.

Man skal også hjelpe bedriftene på andre måter enn bare kapital. Fondet skal forvaltes av et ledende nasjonalt forvaltermiljø, som skal finne de beste casene. De skal også hjelpe selskapene som fondet støtter med kompetanse og nettverk, finne medinvestorer og sørge for exit-muligheter for fondet når tiden er inne for det.

– I tillegg til penger så følger det med kompetanse på et nivå vi ikke har sett i Hedmark tidligere. Superproffe forvaltere vil bistå bedriftene det investeres i med alt av ressurser, varsler Dobloug.

Lite risikokapital

– Hvorfor lager dere et slikt fond?

– Hedmark er et av de fylkene i landet med dårligst tilgang på risikokapital for bedrifter som er i en veldig tidlig fase. Og du har en god idé så kan du ikke bruke halve dagen på å samle inn penger. Man må bruke tiden på det som er viktig, og da hjelper det veldig å ha en finansiering bak deg, sier Dobloug.

Breen i fylkeskommunen mener etableringen er et tydelig taktskifte i Hedmark:

– Det har dessverre vært en kultur i Innlandet hvor det ikke brukes penger på prosjekter med stor risiko. For to år siden var det et mål å få et fond oppe å gå for oss i fylkeskommunen. Vi satte først av en potten på 30 millioner for å finne noen partnere å diskutere med. Og da kom Sparebankstiftelsen Hedmark til oss som en gudesendt gave. Vi begynte å diskutere, og ble enige om å øke totalpotten til 100 millioner. For vi må erkjenne at det kommer til å ta tid for disse bedriftene å nå markedet, sier Breen.

Dobloug vil ikke definere hva slags bedrifter som vil kunne forvente støtte, men har personlig stor tro på spillbedrifter, VR/AR, biotek og grønn økonomi. Det var derfor ikke helt tilfeldig at det var lokalene til Hamar Game Collective som ble valgt som sted for å presentere nyheten om fondet.

– Men dette blir ingen minibank eller en form for selvbetjening. Her blir det en veldig streng vurdering, men til gjengjeld så er oppsiden stor hvis du kommer gjennom nåløyet.

Også Breen er forberedt på tap:

– Å vite hvilke bedrifter som lykkes er umulig å forutse. Men vi skal inn i en tidlig fase og være villige til å ta den risikoen. Man måles ofte i det offentlige på om det «søles vekk penger». Her kan jeg si med en gang: Det skal vi gjøre. Får vi en suksess av ti, så er det helt greit, hvis den ene suksessen tilfører fondet penger.

Sparebank 1 Østlandets administrerende direktør, Richard Heiberg, gleder seg også over etableringen:

– Vi har stadig pågang fra enkeltperson og gründere som søker etter kapital, som vi stort sett må avvise. Nå kan vi i stedet henvise. Ofte har det endt med at vi har gitt gaver i stedet til det gode prosjektene. Nå har vi stiftelsen. Dette er kjempepositivt for Hedmark, sier Heiberg.

Kommentarer til denne saken