På trappene til noe stort

Vegar Eggen Hedenstad har funnet seg godt til rette i sin nye hjemby Freiburg. Ukentlige tysktimer gjør at han skjønner det aller meste av som blir sagt, og kan forklare seg litt sjøl også.

Vegar Eggen Hedenstad har funnet seg godt til rette i sin nye hjemby Freiburg. Ukentlige tysktimer gjør at han skjønner det aller meste av som blir sagt, og kan forklare seg litt sjøl også. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er mye i Vegar Eggen Hedenstads unge liv, som har gjort han voksen raskere enn mange jevnaldrende. Derfor føles det helt naturlig å være fotballproff i Tyskland bare 21 år gammel.

DEL

– Det er jo vanlige mennesker jeg omgås, og jeg tenker ikke på dette som noe proffliv.

Han rører litt rundt i bollen med frokostblanding, og tar seg litt frukt fra tallerkenen ved siden av.

– Jeg klarer ikke å se på fotballen som en jobb. Det er jo en hobby, samtidig som det er det jeg lever av.

FØLG UNGARN-NORGE HER!

Vegar Eggen Hedenstad sitter i den sørvesttyske byen Freiburg, som har rundt 200.000 innbyggere. Hit kom han 17. juli i år. Solgt for drøye fem millioner kroner fra Stabæk.

Han bestemte seg som 13-åring at han virkelig skulle satse på fotballen, og viste en disiplin og treningsvilje utenom det vanlige allerede et par år tidligere. Det er kanskje grunnen til at fotballkarrieren har gått fort fram og opp, bare med et par vanskelige svinger for Vegar Eggen Hedenstad.

– Det har vært noen kamper jeg har vært dårlig, sier han på spørsmålet om nedturer på fotballbanen. For de har det ikke vært mange av.

– Det gikk litt tungt for to år siden – den andre sesongen min i Tippeligaen. I år har det vært tungt med laget. Ja, og så brakk jeg beinet som 12-åring.

Oppturene og høydepunktene på banen er mange. Fra debuten på Elverum Fotballs A-lag 14 år gammel, som tidens yngste i klubben, i juni 2006. Debuten i eliteserien for Stabæk kom som 16-åring i 2008, og samme året ble han seriemester.

I januar debuterte han for et B-preget norsk A-landslag, og siden den gang er han blitt solgt og fått debutert for Freiburg i Bundesliga, samt å kvalifisere Norge U21 for EM-sluttspill neste sommer. På onsdag får han sjansen til å vise seg fram for Egil «Drillo» Olsen, når Norge møter Ungarn i treningslandskamp.

Det er utenfor banen elverumsinger virkelig har opplevd motgang og tunge stunder. 17 år gammel mistet han kjæresten sin Charlotte. Hun gikk bort med kreft.

– Det var tragisk, trist og rart. Man blir fort voksen når noe sånt skjer, og jeg lærte hvordan livet kan være. En får et mer avslappet forhold til ting som fotball, og det satte ting i perspektiv for meg. Det rare er at midt oppe i dette slo jeg gjennom for Stabæk. Alt var bare veldig rart, og jeg ble nærmere knyttet til de rundt meg. Nå er det mer koselig å tenke på Charlotte. Jeg tenker på hvor fint det var, og de minnene vil alltid være med meg.


14. mai i år kom et nytt knyttneveslag og traff ham midt i ansiktet. Etter å ha vært savnet i to dager ble klubbkompisen i Stabæk Tor Marius Gromstad funnet død – 22 år gammel.

– Det var helt absurd. Jeg gikk inn og ut av ei boble. Man blir sterkere av slike opplevelser, og blir også litt herdet. Men jeg har følelser som alle andre, og blir veldig lei meg. Det er da man ser hvor viktig familien og nære venner er. Jeg brukte fotballen til noe positivt, og de to-tre timene i garderoben på trening var viktige. Da var det fullt fokus på det, og man kobler ut litt.

De tragiske dødsfallene har gjort Eggen Hedenstad sterkere.

– Jeg har fått en annen ballast og trygghet, og det gjør meg uredd. Hvis jeg taper en fotballkamp, hvilken rolle spiller det?

Nå lever han av å lykkes i fotballkamper. Det har han trent i tusenvis av timer for. Bilen til pappa Runar har mange ganger måttet stå ute i regn og snø i Camilla Colletts vei på Hanstad, mens Vegar brukte garasjen til egentrening. På vinterstid terpet han på detaljer før skoletid i Rolfshallen, og etter hvert begynte han å se lyset.

– Da jeg var 14–15 år skjønte jeg at jeg kunne bli god. Da kom jeg på A-laget, og gjorde det bra. Jeg ble godt passet på, men det var litt spesielt. Det var jo veldig rart å være 14 år og dusje sammen med gutta. Jeg var med til Serbia på treningsleir, og så hvordan de håndterte livet. Jeg lærte meg fort å bli voksen, sier Vegar.

Det ble han også av å flytte til Bærum for seg sjøl som 17-åring. Plutselig var det ikke lenger noen til å lage maten for ham og vaske svette treningsklær.

– Jeg følte da at jeg trengte et miljøskifte både på fotballen og ellers. Det var naturlig for meg å flytte hjemmefra, og jeg synes det har vært veldig bra for meg. Det hjalp meg en hel del da jeg skulle flytte hit. Stabæk ble et mellomsteg til utlandet.

Han er blitt hjulpet godt på veien fra mamma Marit og pappa Runar. Verdiene Vegar Eggen Hedenstad har med seg hjemmefra gjør at han alltid har beina solid plantet i bakken. Mange unge fotballproffer kan ta helt av, men ikke Vegar.

Han velger bort fancy sportsbiler, og synes leiligheten han har skaffet seg i Gamlebyen i sentrum av Freiburg er litt for dyr.

– Familien har betydd nesten alt for meg. Det er vanskelig å sette ord på hva som er så bra, men jeg har fått en sunn og god oppvekst med masse aktivitet sammen med kompiser døgnet rundt. Måten familien har vært til stede og bakket meg opp på har hatt veldig mye å si. Uten dem hadde jeg ikke vært her nå.

Fotball er det meste av livet til Elverums andre Tyskland-proff etter at Terje Olsen prøvde lykken i Bayer Leverkusen på slutten av 1980-tallet.

Eggen Hedenstad er verken en lesehest eller musikkfantast, og fester ikke ned byens nattklubber. Han kobler aller helst av i rolige omgivelser – som med en film eller en middag ute med venner.

– Jeg er også glad i jakt og friluftsliv. Det gir meg mye annet enn fotballen. Da kan jeg slappe helt av, tenke minst mulig og samtidig være med kompiser. Jeg har vært med pappa på fuglejakt i 5–6 år med hunden vår, Leo. I fjor var to av Stabæk-gutta med. Vi har jaktterreng i Nordre Elverum. Men jeg sier ikke eksakt hvor, gliser han.

Å få utfordringer er en del av det å være fotballspiller. Vegar Eggen Hedenstad er ikke den som skygger unna, han tar dem i stedet på strak arm. Som da lagkompisene i Freiburg utfordret han til å synge en sang på en bli kjent-tur. Nordmannen svarte med Backstreet Boys og «I want it that way».

– Jeg var litt nervøs, men når en kommer i gang er det morsomt. Jeg dro noen «moves» også, tror jeg.
 

– Hva gjør deg stresset?

– Når jeg ikke har orden på ting. Det går på alt mulig – tidspunkter, hvis jeg ikke vet hva som skjer, og hvis det er rotete hjemme. Det liker jeg ikke.

Nerver kan han også få på fotballbanen.

– Men det er bare de første minuttene, så blir det morsomt. En må si til seg sjøl at det ikke er mer alvorlig enn det er. Det er sunt å være nervøs, da blir man ekstra skjerpet.

Det måtte han til de grader være da han som 18-åring møtte Valencia i Europaliga-kvalifisering med Stabæk. Høyrebacken skulle stoppe spanjolenes angrepsrekke med Juan Mata (Chelsea),

David Villa (Barcelona) og David Silva (Manchester City).

– Det gikk fort da de gutta der satte i gang. Men det gikk ikke så aller verst.

Den erfaringen er god å ha med når han nå møter stjernespillere hver uke, og 60.000-70.000 på tribunen på bortebane mot Borussia Dortmund og Bayern München.

– Jeg har tenkt litt på det. Det blir en sinnssyk opplevelse. Det er mest positivt og noe som gir mer energi, men det kan skje at jeg blir nervøs. Jeg må bare gjøre det jeg pleier, og så tror jeg at jeg klarer å stenge ute alt det andre. Vi får se, men jeg tror det går bra, jeg.

Det gjør som regel det med Vegar Eggen Hedenstad. Han har en plan for det meste. Også hvis han skulle bli skadet, og karrieren er over i morgen.

– Jeg har alltid hatt fokus på skole, og at jeg ville ha med meg videregående før det ble bare fotball.

Jeg har lyst til å studere psykologi, og jeg håper å begynne med det før karrieren er over også, mens jeg spiller.

Spille fotball skal han gjøre i mange år framover. Hvor lang ferden blir, og hvor den ender vet han ikke. Foreløpig er neste stopp hjemmebanen MAGE-Solar og møtet med Hamburg i ettermiddag før det blir landskamp med Drillos i Ungarn onsdag.

Drømmen er favorittlaget Newcastle United. For engelskmennenes del får vi håpe de har navnet «Vegar Eggen Hedenstad» på blokka allerede. Han er på trappene til noe stort.


 

Artikkeltags