Dagen før åpningsdistansen fikk jentene beskjed om at broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Sten Anders, har gått bort.

Han var venn med flere av jentene, og var også nært knyttet til Therese Johaug.

BAKGRUNN: Therese sterkt preget etter å ha mistet sin nære venn

Fra å være det viktigste de gjør på fire år, får altså langrennsjentene verdensbildet snudd totalt på hodet, og plutselig framstår idretten som uviktig i det store perspektivet.

Men familien til Astrid Uhrenholdt Jacobsen var klare på at de ønsket at jentene skulle gå for Astrid og broren, og det var tydelig at hele laget sto sammen om å gjennomføre i henhold til familiens ønsker.

Med sørgebind på ermene – og et slør av sorg over en ellers solfylt dag, gikk jentene ut i de tøffe OL-løypene, og satte preg på det 15-kilometer lange løpet fra start til mål. Som «vanlig» gikk Marit Bjørgen helt til topps, men uvanlig nok ble det ikke pallplass til Therese Johaug.

Hun måtte ta til takke med den «sure» 4. plassen, etter at hun – igjen uvanlig nok – måtte slippe Charlotte Kalla og Marit Bjørgen i den siste bakken før mål.

Etterpå sto hun igjen gråtende i målområdet. Tårer for vennen Sten Anders, og tårer for en OL-start som ikke matchet forventningene.
Men midt i sorgen ble også samholdet jentene imellom så veldig tydelig.

Marit Bjørgen åpnet en vid favn, og trøstet sine lagvenninner mens hun selv lot gråten få fritt utløp. Får man ikke gåsehud og klump i halsen av slikt, er man rimelig følelsesimmun.

Nå har Therese Johaug fram til torsdag på å forberede seg på et nytt løp. Da står 10 kilometer klassisk på programmet, og fortsatt gjenstår yndlingsdisiplinen tremila.

Jeg er helt sikker på at vi kommer til å få se en smilende Therese igjen i løpet av mesterskapet. Hun har vært igjennom tunge perioder før, og har erfaring nok til å vite at det er i motbakker det går oppover.

Vi har så langt i sesongen sett at hun har formen inne. Hun har vunnet Tour de Ski, hun har fem pallplasseringer i verdenscupen for øvrig, og hun slo Marit Bjørgen med hele 1 minutt og 10 sekunder på 10 kilometer klassisk under NM på Lillehammer.

Vi vet at Therese Johaug kan slå kraftig tilbake, og så må vi heller ikke bli så blaserte at vi glemmer at en 4. plass i OL, etter tung dag og søvnløs natt, er en stor bragd av Dalsbygda-ekspressen.

Selvfølgelig vil Therese og de andre jentene ha med seg sorgen videre i lekene. Det er ikke å forvente at dette går over med det første. Men vi har sett at de kan hjelpe hverandre i tøffe tider, og vi vet at støtteapparatet er godt rustet for å bidra i slike situasjoner.

Nå starter jobben med å se opp- og framover. Og er det én ting Therese Johaug gjør bedre enn alle andre, er det å klatre motbakker.

Vi håper og tror at det også gjelder de mentale kneikene.