Futsalpionérene fra Solør

 For 10 år siden var de fleste på laget solunger. Nå er det tynnere i rekkene, men fortsatt er omtrent en tredjedel av spillerstallen opprinnelig fra Solør. Her er de representert med (fra venstre) Kristoffer Myrvold, Hans Espen Jordhøy, Kristen Ommang Engen, Ole A. Solberg og Bjørn Holter. Resten av laget som trente onsdag er (første rekke fra venstre): Martin Magnussen, Ali Darisro (spillende trener), Glenn Ytterdahl, Kjell Ytterdahl, Khalid Hacham, Anders Owren og Magnus A. Johansen. Andre rekke fra venstre: Håvard Hegre, Marius Folgerø, Wilson Urrustarazu, Lars Berger, Abdurahim «Ibba» Laajab og Øystein Nergård. Tredje rekke fra venstre: Hakija Hrnic (spillende trener), Morten Rasch, Christer Øverland og Bjørn Viljugrein.

For 10 år siden var de fleste på laget solunger. Nå er det tynnere i rekkene, men fortsatt er omtrent en tredjedel av spillerstallen opprinnelig fra Solør. Her er de representert med (fra venstre) Kristoffer Myrvold, Hans Espen Jordhøy, Kristen Ommang Engen, Ole A. Solberg og Bjørn Holter. Resten av laget som trente onsdag er (første rekke fra venstre): Martin Magnussen, Ali Darisro (spillende trener), Glenn Ytterdahl, Kjell Ytterdahl, Khalid Hacham, Anders Owren og Magnus A. Johansen. Andre rekke fra venstre: Håvard Hegre, Marius Folgerø, Wilson Urrustarazu, Lars Berger, Abdurahim «Ibba» Laajab og Øystein Nergård. Tredje rekke fra venstre: Hakija Hrnic (spillende trener), Morten Rasch, Christer Øverland og Bjørn Viljugrein. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

En gjeng solunger startet med innendørsfotball for moro skyld i 2002. Ti år senere har Solør Futsal spilt alle sesongene i eliteserien, og blitt en av de mest veldrevne klubbene i landet.

DEL

I helga er det seriestart i eliteserien, og som vanlig har Solør Futsal planer om å hevde seg i toppen.

– Medalje er ambisjonen vårt hvert år. Vi har hentet 4–5 forsterkninger fra forrige sesong, og jeg anser oss for å være blant de fire beste i serien, sier Kristoffer Myrvold, opprinnelig fra Skalbukilen.

Sølv i eliteserien

Han er leder i Solør Futsal, og en av grunnleggerne av klubben tilbake i oktober 2002.

– Frode Bergersen (også fra Kjellmyra) og jeg så en plakat om en innendørsturnering i Oslo. Vi startet et lag, og alle bortsett fra én var fra Solør. Vi vant ikke turneringen, men gjorde det jevnt bra. Det gjorde at vi fikk plass i Oslo-avdelingen, da den første eliteserien ble startet i 2003/04, forklarer Myrvold.

Organisasjonen Indoor Football Scandinavia (IFS) styrte eliteserien fra 2003 til 2007. Da besto den av fem avdelinger – én i hver av de største byene i landet. Solør Futsal tok sølv i Oslo-serien i det første året, og fikk bronse i Skandinanisk mesterskap.

Etter påtrykk fra UEFA tok Norges Fotballforbund over futsal i 2007.

Solør Futsal og Kristoffer Myrvold var en av de største pådriverne for en landsdekkende eliteserie, og hadde en finger med i spillet da serien ble en realitet i høsten 2008.

Siden har Solør Futsal vært en av de ti lagene i den nasjonale serien med sølv for to år siden som beste resultat.

Færre solunger

– Det er helt fantastisk at vi har fått det til, og jeg trodde ikke at vi skulle klare å bli 10 år. I dag har vi 36 spillere fordelt på to lag, og er veldig bra stilt sånn sett, sier Myrvold.

Klubben opprettet et B-lag for to år siden, som rykket opp fra 2. divisjon til 1. divisjon i sin første sesong. I dag er rundt en tredjedel av spillerne i Solør Futsal er opprinnelig solunger.

– Det beste hadde vært å bare ha solunger. Men det er vanskelig når vi har base i Oslo. Det er ikke nok solunger å ta av her, og da blir det sånn at vi må ha med folk utenfra. Det krever mer å hevde seg, og vi har satt krav om at spillerne må være med på fellestreningene. Da kan man ikke lenger bo i Solør, og komme inn hit og spille kampene, sier Myrvold.

Likner på håndball

Klubben vil helst bare ha spillere som er villige til å satse futsal, og ikke bare ser på det som et supplement til vanlig fotball.

– Idretten har utviklet seg til å bli veldig taktisk. Det likner mer på håndball enn fotball rent taktisk. Her har du trekk, løpsmønster og sperrer ved cornere. Å ha gode basisferdigheter er alfa omega i futsal, hvis ikke blir man straffet. Du må også være god 1 mot 1, spesielt defensivt.
Eliteseriekampene spilles blant annet i Bergen og Trondheim, og mye av klubbens budsjett på rundt 200.000 kroner går med til å dekke fly og overnatting på kamphelgene.

– Det er et problem å få pengene til å strekke til. Vi bruker 50.000 kroner bare på halleie. Derfor må alle spillerne betale en egenandel på 3.500 kroner for å være med. Det er en liten sport, og vanskelig med sponsorer, sjøl om kamper fra eliteserien blir vist på TV2 Sumo, sier Kristoffer Myrvold.

Solør Futsal møter Vadmyra lørdag og Horten søndag i eliteserieåpningen i KFUM-hallen.

Artikkeltags