At Marius Kjerneth, som i likhet med far representerer Sørskogbygda, skulle være med i toppkampen, var noe alle regnet med.
Men at han skulle gå helt til topps, hadde ikke så mange trodd.
- Han er et unikt talent, med en fantastisk teknikk på ski, skryter Kjerneths lærer ved Trysil videregående skole, der han går i første klasse, Ola Lunde - også kjent som NRKs skiskytterekspert.
- Men han har hatt en vei å gå skytemessig. Da han kom til Trysil i høst, var han uryddig. Derfor var det utrolig moro at han fikk til det nå, skryter treneren.
Hvis det var moro for treneren at utøveren kun fikk en strafferunde påå sprinten og NM-gull i 17-årsklassen, var det ikke noe sammenlignet med hva det var for utøveren.
- Helt utrolig morsomt, sier han.
Og han hadde tid til å føle på kroppen hvor moro det kunne bli med gull.
Han gikk nemlig ut tidlig i sin klasse.
- Jeg visste det kom til å holde høyt - uten at jeg hadde noen gulltro. Likevel var det på langt nær noen hyggelig opplevelse å stå der og vente, sier han.
Men det holdt altså helt til topps.
Om enn bare så vidt.
- Det var veldig mange hedmarkinger ute i løypene på Voss. Hadde det ikke vært for det fantastiske støtteapparatet, hadde jeg ikke vunnet med det sekundet jeg vant med, sier han.

Lik far

At Marius Kjerneth har tatt sjumilssteg inn i norgestoppen i skiskyting er bare slik det skal være.
Han er nemlig arvelig belastet med de genene.
I sitt første år som skiskytter fikk far Rolf Storsveen en niendeplass i junior-NM . Allerede året ble det to sølvmedaljer i junior-NM og seniorgull i stafetten på det faderlige opphav.
Da er det ikke så rart det går fort med junior, heller.
- Utrolig morsomt at Marius fikk til dette, sier far, som hadde et stort øyeblikk der han ringside fulgte gulløpet.
Rolf fikk "bare" med seg ett NM-gull i sin suksessrike skiskytterkarriere på 1980-tallet.
- Jeg skal slå ham der, lover junior Marius.

Treningsglad

For å få til det, må han fortsette den kjempeframgangen han har hatt i år.
Og motivasjonen til å legge ned den jobben som kreves, blir i hvert fall ikke noe mindre etter et slikt resultat som han fikk på Voss; et resultat som også sikret ham en sammenlagt tredjeplass i norgescupen.
- Marius er et unikt talent i så måte at han er veldig treningsvillig. Det er så enkelt med skiskyting at trening er den viktigste suksessfaktoren, og der er han med sin holdning og iver langt framme, sier trener Ola Lunde.
- Jeg skal stå på det remmer og tøy kan holde til neste år. Det her ga mersmak, lover hovedpersonen som ga skiskytterruppa i Sørskogbygda et nytt NM-gull.