Didrik ble norgesmester i sin aller første NM-start

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Didrik Hermansen er historien om eliteseriespilleren i håndball som endte opp som ultraløper. Elverum-gutten imponerte stort da han i pinsa ble norgesmester på 100-kilometer.

DEL

– Jeg hadde forhåpninger om at jeg på en optimal dag skulle være sterk nok til å komme i mål under sju og en halv time. NM-gull var imidlertid ikke i mine tanker. Etter hvert som løpet skred frem forsto jeg det var muligheter. Jeg følte meg nemlig pigg mot slutten, sa Hermansen til Østlendingen.

– Hurtighet og stayerevne

32-åringen satte inn en sluttspurt tre kilometer før mål. Bjørn Tore Taranger (Fana) som har flere gode internasjonale plasseringer, hadde ingen mulighet til å svare på det støtet.

Bergenseren var full av lovord om 32-åringens debut på distansen.

– Didrik Hermansen er forhåpentligvis en utøver som kommer til å satse mer på ultraløping de neste årene. Han har mulighet til å nå langt. Det virker som han har både hurtighet og stayerevnen, sa sølvvinneren etter at han hadde krysset målstreken.

Taranger måtte innrømme at han ikke hadde mulighet til å hamle opp med østerdølen som gjorde unna sin første start på distansen.

Hermansen som er mest kjent for sine meritter på håndballbanen, var lenge usikker på om han skulle reise til Trøndelag. Det var en sår hals som var spenningsmomentet.

– Jeg var ikke i stand til å løpe den siste uka. Jeg var derfor en smule usikker da jeg varmet opp og gjorde meg klar til start. Men jeg fikk allerede på de første kilometerne de svarene jeg håpte på. Det gikk forholdsvis lett, sa milslukeren som har spilt håndball på det høyeste nivået både i Norge og Sverige. Elverum, Fyllingen og Stavanger har trukket veksler på hans håndballkompetanse. Det samme gjorde AIK under studietiden i Stockholm.

Har mye å gå på

Spill i Allsvenskan var med og finansierte studiene for lettbeinte Didrik som nå har suksess på en annen arena.

Han fikk for så vidt smaken på lengre løp under Stockholms-oppholdet. Da løp han maraton i den svenske hovedstaden på 2 timer og 46 minutter.

Hermansen ble ikke mer skremt enn at han etter hvert begynte å trene inn mot lange løp. Han har fått føle på kroppen at det ikke er lett å kombinere løpingen med heltidsjobb og rollen som småbarnspappa.

– Flesteparten av øktene gjennomfører jeg etter at de minste har lagt seg. Det blir også litt løping frem og tilbake på jobb. Jeg har trent ganske strukturert og bra de fire siste årene. Men det blir forholdsvis lite både i antall kilometer og timer i forhold til de beste, sa Hermansen som ble klokket i mål på 7 timer, 28 minutter og 27 sekunder i det flotte maiværet.

– Jeg visste jeg ville ha mulighet til å vinne dersom jeg var i posisjon da det dro seg til. Sølvvinneren gjorde flere forsøk på å kvitte seg med meg. 500-meter før mål satte jeg inn det avgjørende rykket, sa en glad gullvinner.

Han hadde ingen spesielle problemer underveis.

Men fikk erfare at 100-kilometers løping er noe helt annet enn maraton.

Det er faktisk nesten to og et halvt maratonløp som skal løpes de gangene den distansen står på programmet.

Fremtidig mesterskapsløper

– Didrik Hermansen kan fort være en fremtidig mesterskapsløper for Norge. Det er meget sterkt å løpe under 7 timer og 30 minutter i debuten på 100-kilometer, sa Tommy Kristiansen.

Han sitter i Norges Friidrettsforbunds ultrautvalg. Kristiansen var en av mange som lot seg imponere og begeistre av det lokale innslagets prestasjon i pinsa. I Malm i Nord-Trøndelag satte han flere etablerte ultraløpere på plass.

Tommy Kristiansen var mest betatt over måten gullvinneren gjennomførte løpet på.

– De aller fleste debutantene går på en liten sprekk. Førstegangsdeltakerne opplever gjerne at det er vanskelig å disponere kreftene i så langt løp. Det er stor forskjell på å presse kroppen i mellom to og tre og mellom sju og åtte timer. Tidsmessig så bruker deltakerne nesten tre ganger så lang tid på en 100-kilometer som i et maratonløp. Dermed blir det en utfordring å få i seg nok næring. Det virket som Didrik Hermansen hadde kontroll på det aspektet.

Kan bli VM-aktuell

– Hvordan ligger han an i forhold til å få representasjonsoppgaver fremover?

– Didrik klarte i NM det internasjonale B-kravet som er på 7,30. Det gjør at han tidsmessig for så vidt er kvalifisert for de store mesterskapene. Men det er for tiden rekordmange som løper fort på 100-kilometer i Norge. Nivået har aldri vært bedre. Bredden i toppen er også gledelig stor. Derfor kommer det til å bli hard kamp om plassene i VM og andre mesterskap de neste årene, sa han.

Tommy Kristiansen kan fortelle at det er bestenoteringene de siste 24 månedene som legges til grunn i VM-uttakene. Norge vil på grunn av reisekostnadene mest sannsynlig bare sende tre løpere til VM i Sør-Korea neste år. Det betyr at nåløyet kommer til å bli trangt.

Kristiansen mener det vil være mest realistisk for Didrik Hermansen å sikte seg inn mot VM i 2014. Han vil da ha forholdsvis god tid på seg til å presse ned 100-kilometertiden.

– Jeg håper han stiller i Bergen i oktober. I så fall vil jeg ikke bli overrasket dersom han presset ned tiden med 10-15 minutter. Løypa her i Malm var ikke spesielt lett. Det var også varmt. I neste løp vil Didtik ha den balasten som han manglet på sin første 100-kilometer. De erfaringene han høstet her i dag vil friskusen helt klart fra nytte av ved neste korsvei, sa Tommy Kristiansen.

Artikkeltags